Trufle czekoladowo-miodowe Doroty Świątkowskiej
Autorka przepisu prowadzi popularny blog Moje Wypieki, a receptura na trufelki czekoladowo-miodowe pochodzi z jej książki kucharskiej "Moje wypieki i desery". Zaskakującym składnikiem tych pralinek jest... twaróg. Ważne jednak, aby nie był zbyt kwaśny.
Składniki: 200 g zmielonego twarogu o temperaturze pokojowej, 200 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną), 1/4 szklanki miodu, 1 łyżka likieru Amaretto, 1/2 szklanki płatków migdałowych, 150 g gorzkiej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej, a następnie lekko schłodzonej), 25 migdałów (do dekoracji)
Wykonanie: roztopić 200 g czekolady w kąpieli wodnej. W misie miksera utrzeć twaróg i miód, aż do otrzymania gładkiej masy. Jeśli miód ma konsystencję stałą, warto go najpierw lekko podgrzać, aby łatwiej połączył się z twarogiem. Wlać roztopioną czekoladę i zmiksować. Dodać Amaretto, wsypać płatki migdałów i ponownie utrzeć. Masę umieścić w lodówce na 3-4 godziny, aby stężała. Ze schłodzonej masy czekoladowej odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Obtaczać trufle w roztopionej i przestudzonej czekoladzie, wierzch udekorować migdałem i odkładać do zastygnięcia na papier do pieczenia lub folię aluminiową.