WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

8 pomysłów na świąteczne pralinki

Co będzie eleganckim, smakowitym i nietypowym dodatkiem do świątecznej uczty? Pralinki domowej roboty! W sreberkach albo niedużych papilotkach, zapakowane w przezroczystą folię albo pudełeczko mogą być podane w formie prezentu. Albo po prostu cieszyć oko na świątecznym stole.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 9Na jeden kęs

Obraz
© Fotolia

Co będzie eleganckim, smakowitym i nietypowym dodatkiem do świątecznej uczty? Pralinki domowej roboty! W sreberkach albo niedużych papilotkach, zapakowane w przezroczystą folię albo pudełeczko mogą być podane w formie prezentu. Albo po prostu cieszyć oko na świątecznym stole.

Pralinka to rodzaj niedużej czekoladki wypełnionej słodką masą. Słynne na cały świat są pralinki francuskie i belgijskie. To właśnie Francję uważa się za ojczyznę tych czekoladek - podejrzewa się, że pojawiły się w XVII wieku. Co ciekawe, pierwsze pralinki w ogóle nie zawierały czekolady! Początkowo prawdopodobnie były to posiekane i skarmelizowane orzechy. Współczesne pralinki to nierzadko prawdziwe dzieła sztuki. Pięknie zdobione, z przepysznym nadzieniem, zapakowane w eleganckie pudełko cieszą oko i podniebienie. A ucieszą jeszcze bardziej, jeśli będą domowej roboty. Boże Narodzenie to znakomita okazja, by zaserwować je gościom.

/ 9Pralinki z suszoną śliwką

Obraz
© Fotolia

Suszone śliwki pachną i smakują świętami. W tych pralinkach łączymy je z daktylami, syropem klonowym albo miodem i orzechami pekan. Przepis spełni oczekiwania wegan. Autorką receptury jest Julia, autorka bloga Imagelicious.com.

Składniki: 0,5 szklanki suszonych śliwek (bez pestek), 0,5 szklanki daktyli (bez pestek), szklanka orzechów pekan, 0,5 szklanki kakao, 3 łyżki syropu klonowego albo miodu

Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę - suszone owoce powinny być porządnie zmiksowane, a całość powinna mieć konsystencję gładkiej pasty. Łyżeczką nabierać porcję masy i w dłoniach formować kulki. Obtoczyć w kakao.

/ 9Pomarańczowe pralinki Ewy Wachowicz

Obraz
© Fotolia

Są idealne na święta, bo ich nadzienie jest pomarańczowe - a żaden inny owoc nie kojarzy nam się bardziej z Bożym Narodzeniem. Połączenie czekolady z pomarańczą gwarantuje niesamowite doznania smakowe.

Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady, 1,5 tabliczki białej czekolady, 90 ml śmietany kremówki 30 proc., 9 łyżek soku z pomarańczy, 30 ml likieru pomarańczowego, skórka z pomarańczy

Wykonanie: ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przyszykować silikonową formę na pralinki albo foremkę do lodu. Pędzelkiem dokładnie rozprowadzić rozpuszczoną czekoladę w każdym zakamarku formy. Wstawić do zamrażalnika, aby czekolada zastygła. Czynność powtórzyć (w garnku powinno zostać 1/3 roztopionej czekolady). Oddzielnie, również w kąpieli wodnej, rozpuścić białą czekoladę. Dodać śmietankę, sok, likier i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Łyżeczką nałożyć nadzienie do foremek z czekoladą i wstawić do zamrażalnika. Kiedy zastygnie, przykryć resztą ciemnej czekolady i znowu odstawić do wystudzenia.

/ 9Marcepanowe pralinki z makiem

Obraz

Urocze białe pralinki z marcepanowo-makową masą, idealne na święta. Robimy je zaledwie z czterech składników. Przepis daje nam Jana, autorka bloga Tea-time-blog.com.

Składniki: 100 g masy marcepanowej, 200 g białej czekolady, łyżeczka oleju słonecznikowego, garść maku

Wykonanie: czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy masa będzie gładka i błyszcząca, dodać olej. Wymieszać. Osobno wymieszać masę marcepanową z makiem, po czym uformować z nich nieduże czekoladki w kształcie sześcianu. Jeśli będziesz korzystać z formy do pralin albo do lodu, kostki z masy marcepanowej powinny pasować do rozmiaru foremki (zrób je ciut mniejsze, aby zostawić trochę miejsca na czekoladę). Formę do pralin wypełnić rozpuszczoną czekoladą (do 1/4 wysokości). Od razu zanurzać w niej marcepanowe kostki i zalać resztą czekolady. Każda kostka powinna być pokryta czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

/ 9Pralinki kawowe

Obraz
© Fotolia

Będą smakowitym dopełnieniem wigilijnej kolacji albo bożonarodzeniowego śniadania. Połączenie czekolady ze śmietankowym serkiem i kawą czyni te czekoladki wyjątkowo smacznymi. Bardzo dobry pomysł na prezent dla kawosza. Przepis z magazynu "Taste of Home December".

Składniki: 2 opakowanie drobinek czekoladowych, 1 nieduże opakowanie serka śmietankowego, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki wody, 2 tabliczki czekolady deserowej

Wykonanie: rozpuścić drobinki czekoladowe (w mikrofalówce albo kąpieli wodnej). Wymieszać - masa powinna być gładka i błyszcząca. Dodać serek śmietankowy i ponownie wymieszać. Rozpuścić kawę w wodzie i dodać do masy. Mieszać do połączenia. Wstawić do lodówki i poczekać, aż masa da się formować. Następnie zrobić z niej kulki i odstawić na 1-2 godziny, żeby zastygły. Czekoladę rozpuścić (w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej). Kulki moczyć w rozpuszczonej czekoladzie, ze wszystkich stron. Wstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady.

/ 9Trufelki z chili Jamiego Olivera

Obraz
© Fotolia

Wspaniale na świątecznym stole będą prezentować się klasyczne czekoladowe trufle. Sekretnym składnikiem kilku z nich jest szczypta chili - ostra papryczka i czekolada to zgrany duet, który trzeba wypróbować na własnym podniebieniu.

Składniki: 250 g gorzkiej czekolady (minimum 70 proc. kakao), 125 ml śmietany kremówki, 25 g masła, duża garść orzechów laskowych (zmiażdżonych), 50 g kakao, szczypta sproszkowanej papryczki chili

Wykonanie: połamać czekoladę i umieścić w miseczce. W rondelku doprowadzić do wrzenia kremówkę, dodać masło i zdjąć z ognia. Wymieszać do rozpuszczenia i mieszanką zalać czekoladę. Odstawić na parę minut, żeby czekolada się rozpuściła. Następnie wymieszać miksturę i znowu odstawić na parę minut. Wstawić do lodówki pod przykryciem na minimum 2 godziny. Zmiażdżone orzechy podprażyć na suchej patelni. Przesypać do płytkiej miseczki; w drugiej miseczce umieścić kakao. Wyjąć masę czekoladową. Łyżeczką wykrajać trufle. W dłoniach formować z nich kulki i część pokryć orzechami, a część kakao. Gdy masy zostanie niedużo, dodać do niej odrobinę chili. Zrobić ostatnie trufle. Gotowe trufle wstawić do lodówki.

/ 9Trufle czekoladowo-miodowe Doroty Świątkowskiej

Obraz
© Fotolia

Autorka przepisu prowadzi popularny blog Moje Wypieki, a receptura na trufelki czekoladowo-miodowe pochodzi z jej książki kucharskiej "Moje wypieki i desery". Zaskakującym składnikiem tych pralinek jest... twaróg. Ważne jednak, aby nie był zbyt kwaśny.

Składniki: 200 g zmielonego twarogu o temperaturze pokojowej, 200 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną), 1/4 szklanki miodu, 1 łyżka likieru Amaretto, 1/2 szklanki płatków migdałowych, 150 g gorzkiej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej, a następnie lekko schłodzonej), 25 migdałów (do dekoracji)

Wykonanie: roztopić 200 g czekolady w kąpieli wodnej. W misie miksera utrzeć twaróg i miód, aż do otrzymania gładkiej masy. Jeśli miód ma konsystencję stałą, warto go najpierw lekko podgrzać, aby łatwiej połączył się z twarogiem. Wlać roztopioną czekoladę i zmiksować. Dodać Amaretto, wsypać płatki migdałów i ponownie utrzeć. Masę umieścić w lodówce na 3-4 godziny, aby stężała. Ze schłodzonej masy czekoladowej odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować kulki. Obtaczać trufle w roztopionej i przestudzonej czekoladzie, wierzch udekorować migdałem i odkładać do zastygnięcia na papier do pieczenia lub folię aluminiową.

/ 9Pralinki piernikowe

Obraz
© Fotolia

Ponieważ smakują pierniczkami, są idealne na święta. W masie przebijają się imbir i cynamon. Pralinki obtaczamy w białej czekoladzie. Autorką przepisu jest Megan z bloga whatmegansmaking.com.

Składniki: ok. 50 pierniczków (bez nadzienia i czekolady), 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 225 g serka śmietankowego, biała czekolada do obtoczenia

Wykonanie: pierniczki, imbir i cynamon umieścić w misie malaksera i rozdrobnić. Odłożyć ok. 1/4 uzyskanej masy do dekoracji. Pokruszone pierniczki z przyprawami połączyć z serkiem, aż powstanie jednolita masa (najlepiej dłońmi). Formować kulki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej albo mikrofalówce. Kulki nabić na wykałaczki i maczać w czekoladzie, upewniając się, że równomiernie pokryła masę. Pralinki odłożyć do wystygnięcia na papierze do pieczenia. Jeśli zostanie czekolada, polać nią praliny (np. robiąc paseczki) i oprószyć masą pierniczkową. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

/ 9Miętowe pralinki Gordona Ramsaya

Obraz
© Fotolia

Czekolada z miętą to sprawdzone połączenie. Przepis na te pralinki znany szef kuchni Gordon Ramsay zamieścił w książce kucharskiej ze świątecznymi przepisami ("Christmas with Gordon"). Ramsay podpowiada, że zamiast mięty można wykorzystać brandy albo skórkę z cytryny.

Składniki: 250 ml śmietany kremówki 36 proc., 250 ml śmietany 18 proc., mała garść listków mięty, 500 g ciemnej czekolady (minimum 70 proc. kakao), 130 g masła, pokrojonego w kostkę, 130 g miodu, kakao, pokruszone ciasteczka amaretti, posiekane pistacje albo migdały, pokruszony batonik czekoladowy

Wykonanie: umieścić obie śmietany w rondlu. Dodać listki mięty, wymieszać. Podgrzewać przez 5-6 minut. W międzyczasie połamać 500 g ciemnej czekolady i umieścić w rondelku z masłem i miodem. Śmietanę z miętą przelać przez sito do rondla z czekoladą. Wymieszać. Pozbyć się mięty. Nadal mieszać, aż czekolada się rozpuści, a mikstura będzie gładka. Gdy wystygnie, przelać do płytkiego naczynia z pokrywką. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Kakao, pokruszone ciasteczka, posiekane orzechy i/lub pokruszony batonik umieścić na kilku talerzach (można wybrać tylko jeden rodzaj posypki). Masę wyjąć z lodówki, nabierać porcję łyżeczką i formować kulki. Pralinki obtoczyć w wybranej posypce. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

RAF/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru