Trufelki z chili Jamiego Olivera
Wspaniale na świątecznym stole będą prezentować się klasyczne czekoladowe trufle. Sekretnym składnikiem kilku z nich jest szczypta chili - ostra papryczka i czekolada to zgrany duet, który trzeba wypróbować na własnym podniebieniu.
Składniki: 250 g gorzkiej czekolady (minimum 70 proc. kakao), 125 ml śmietany kremówki, 25 g masła, duża garść orzechów laskowych (zmiażdżonych), 50 g kakao, szczypta sproszkowanej papryczki chili
Wykonanie: połamać czekoladę i umieścić w miseczce. W rondelku doprowadzić do wrzenia kremówkę, dodać masło i zdjąć z ognia. Wymieszać do rozpuszczenia i mieszanką zalać czekoladę. Odstawić na parę minut, żeby czekolada się rozpuściła. Następnie wymieszać miksturę i znowu odstawić na parę minut. Wstawić do lodówki pod przykryciem na minimum 2 godziny. Zmiażdżone orzechy podprażyć na suchej patelni. Przesypać do płytkiej miseczki; w drugiej miseczce umieścić kakao. Wyjąć masę czekoladową. Łyżeczką wykrajać trufle. W dłoniach formować z nich kulki i część pokryć orzechami, a część kakao. Gdy masy zostanie niedużo, dodać do niej odrobinę chili. Zrobić ostatnie trufle. Gotowe trufle wstawić do lodówki.