Pralinki kawowe
Będą smakowitym dopełnieniem wigilijnej kolacji albo bożonarodzeniowego śniadania. Połączenie czekolady ze śmietankowym serkiem i kawą czyni te czekoladki wyjątkowo smacznymi. Bardzo dobry pomysł na prezent dla kawosza. Przepis z magazynu "Taste of Home December".
Składniki: 2 opakowanie drobinek czekoladowych, 1 nieduże opakowanie serka śmietankowego, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżeczki wody, 2 tabliczki czekolady deserowej
Wykonanie: rozpuścić drobinki czekoladowe (w mikrofalówce albo kąpieli wodnej). Wymieszać - masa powinna być gładka i błyszcząca. Dodać serek śmietankowy i ponownie wymieszać. Rozpuścić kawę w wodzie i dodać do masy. Mieszać do połączenia. Wstawić do lodówki i poczekać, aż masa da się formować. Następnie zrobić z niej kulki i odstawić na 1-2 godziny, żeby zastygły. Czekoladę rozpuścić (w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej). Kulki moczyć w rozpuszczonej czekoladzie, ze wszystkich stron. Wstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady.