Marcepanowe pralinki z makiem
Urocze białe pralinki z marcepanowo-makową masą, idealne na święta. Robimy je zaledwie z czterech składników. Przepis daje nam Jana, autorka bloga Tea-time-blog.com.
Składniki: 100 g masy marcepanowej, 200 g białej czekolady, łyżeczka oleju słonecznikowego, garść maku
Wykonanie: czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy masa będzie gładka i błyszcząca, dodać olej. Wymieszać. Osobno wymieszać masę marcepanową z makiem, po czym uformować z nich nieduże czekoladki w kształcie sześcianu. Jeśli będziesz korzystać z formy do pralin albo do lodu, kostki z masy marcepanowej powinny pasować do rozmiaru foremki (zrób je ciut mniejsze, aby zostawić trochę miejsca na czekoladę). Formę do pralin wypełnić rozpuszczoną czekoladą (do 1/4 wysokości). Od razu zanurzać w niej marcepanowe kostki i zalać resztą czekolady. Każda kostka powinna być pokryta czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.