Pomarańczowe pralinki Ewy Wachowicz
Są idealne na święta, bo ich nadzienie jest pomarańczowe - a żaden inny owoc nie kojarzy nam się bardziej z Bożym Narodzeniem. Połączenie czekolady z pomarańczą gwarantuje niesamowite doznania smakowe.
Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady, 1,5 tabliczki białej czekolady, 90 ml śmietany kremówki 30 proc., 9 łyżek soku z pomarańczy, 30 ml likieru pomarańczowego, skórka z pomarańczy
Wykonanie: ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przyszykować silikonową formę na pralinki albo foremkę do lodu. Pędzelkiem dokładnie rozprowadzić rozpuszczoną czekoladę w każdym zakamarku formy. Wstawić do zamrażalnika, aby czekolada zastygła. Czynność powtórzyć (w garnku powinno zostać 1/3 roztopionej czekolady). Oddzielnie, również w kąpieli wodnej, rozpuścić białą czekoladę. Dodać śmietankę, sok, likier i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia. Łyżeczką nałożyć nadzienie do foremek z czekoladą i wstawić do zamrażalnika. Kiedy zastygnie, przykryć resztą ciemnej czekolady i znowu odstawić do wystudzenia.