Rzodkiewka
Choć rzodkiewkę można kupić przez cały rok, to naturalnym sezonem na nią jest wczesna wiosna. Rzodkiewka występuje w wielu odmianach, wśród których najpopularniejsza jest rzodkiewka czerwona, a także biała, stożkowata. Rzodkiew zawiera niewiele kalorii (ok. 12 kcal w 100 g), witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A, cynk, fosfor, miedź, siarkę, magnez, żelazo oraz działające przeciwnowotworowo flawonoidy. Swój ostry smak zawdzięcza glikozydom gorczycowym. Zawsze należy wybierać okazy twarde, jędrne, ze świeżymi listkami. Rzodkiewkę zazwyczaj spożywa się na surowo, jako dodatek do twarożków i kanapek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją na parze, podpiec albo podsmażyć (będzie wtedy łagodniejsza w smaku). Dobrymi dodatkami do ciepłej rzodkiewki są sól, pieprz, masło.