Wołowina wellington
Przygotowanie ulubionej potrawy Gordona Ramseya nie należy do najłatwiejszych zadań kulinarnych, ale może warto się z nim zmierzyć, by doznać smakowej przyjemności. Najpierw należy podsmażyć zmiksowane wcześniej grzyby (pieczarki, prawdziwki, kurki), a następnie krótko przyrumienić z każdej strony solidny kawałek polędwicy wołowej, którą po przestygnięciu smarujemy musztardą angielską.
Na folii układamy nachodzące na siebie plasterki szynki parmeńskiej, rozsmarowujemy na nich masę grzybową i umieszczamy mięso. Zawijamy ciasno i schładzamy w lodówce przez 20-30 minut. Wreszcie rozwijamy ciasto francuskie, na środku umieszczamy przygotowanego fileta, brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem, a następnie owijamy, by dobrze przylegało do mięsa.
Całość schładzamy przez kwadrans, później delikatnie nacinamy w paski, smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez następne 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy danie na 10 minut, by "odpoczęło".