8 ciekawych pomysłów na wykorzystanie ciasta francuskiego

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF | Ryszard Janowski

/ 9Smaczne i proste

Obraz
© 123RF | Ryszard Janowski

Produkt o charakterystycznej wielolistkowej strukturze był znany w naszym kraju już w XVIII wieku, jednak na prawdziwe odkrycie przez Polaków musiał czekać jeszcze trzy stulecia. Dziś bardzo chętnie sięgamy po ciasto francuskie, z którego możemy przygotować prawdziwe przysmaki, zarówno wytrawne, jak i słodkie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 9Kulebiak z Perkowic

Obraz
© 123RF

Ten specjał figurujący na liście produktów tradycyjnych zwykle przygotowuje się z ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego, jednak z powodzeniem zastąpi je także ciasto francuskie, które należy pokroić wzdłuż, by uzyskać dwa płaty – jeden powinien być szerszy od drugiego. Mniejszy umieszczamy na blasze, nakłuwamy widelcem i wykładamy na niego farsz z ugotowanej kaszy (gryczanej lub jaglanej), podsmażonej cebuli oraz ugotowanych grzybów suszonych (wcześniej moczonych przez całą noc), doprawiony solą i pieprzem. Następnie przykrywamy szerszym płatem, dociskając brzegi widelcem lub palcem, smarujemy żółtkiem i pieczemy około pół godziny w temperaturze 200 stopni.

/ 9Wołowina wellington

Obraz
© 123RF

Przygotowanie ulubionej potrawy Gordona Ramseya nie należy do najłatwiejszych zadań kulinarnych, ale może warto się z nim zmierzyć, by doznać smakowej przyjemności. Najpierw należy podsmażyć zmiksowane wcześniej grzyby (pieczarki, prawdziwki, kurki), a następnie krótko przyrumienić z każdej strony solidny kawałek polędwicy wołowej, którą po przestygnięciu smarujemy musztardą angielską.

Na folii układamy nachodzące na siebie plasterki szynki parmeńskiej, rozsmarowujemy na nich masę grzybową i umieszczamy mięso. Zawijamy ciasno i schładzamy w lodówce przez 20-30 minut. Wreszcie rozwijamy ciasto francuskie, na środku umieszczamy przygotowanego fileta, brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym żółtkiem, a następnie owijamy, by dobrze przylegało do mięsa.

Całość schładzamy przez kwadrans, później delikatnie nacinamy w paski, smarujemy żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez następne 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy danie na 10 minut, by "odpoczęło".

/ 9Tarta czekoladowa

Obraz
© 123RF

Tego typu wypieki są jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej, a pomysłów na tarty istnieje mnóstwo. Miłośników słodyczy na pewno zainteresuje tarta czekoladowa. Do jej przygotowania potrzebujemy specjalnej formy, którą wykładamy ciastem, a następnie zalewamy masą z czekolady rozpuszczonej ze śmietanką oraz żółtkami ubitymi z cukrem. Posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

/ 9Pierożki empanadas

Obraz
© 123RF

Świetna przekąska na domową imprezę lub potrawa obiadowa. W Meksyku, z którego pochodzą pierożki empanadas przyrządza się je zazwyczaj z ciasta kruchego, jednak znakomicie sprawdzi się również francuskie. Wystarczy wyciąć z niego kwadraty, nałożyć między nimi trochę farszu ze smażonego mięsa mielonego, kukurydzy z puszki, posiekanej cebuli i startego sera żółtego, skleić i piec w piekarniku, aż się ładnie zezłocą.

/ 9Pasztet w cieście

Obraz
© 123RF

Pomysł dla miłośników pasztetu, którzy lubią szukać nowych doznań smakowych. Zadanie nie jest specjalnie trudne. Należy rozwinąć na blasze płat gotowego ciasta francuskiego, a następnie wyłożyć na nim mięsny farsz, np. z podsmażonego wcześniej mięsa (najlepiej dwóch gatunków, chociażby wieprzowiny i indyka), dobrze wymieszanego z pokrojonymi w kostkę pieczarkami oraz surowym jajkiem i doprawionego majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Nakrywamy go drugim płatem ciasta, smarujemy wierzch żółtkiem i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 st.

/ 9Babeczki z budyniem i żurawiną

Obraz
© 123RF

Z ciasta francuskiego możemy przyrządzić pyszne, chrupiące i delikatne babeczki. Wystarczy wyłożyć nim foremki na muffinki i wypełnić dowolnym nadzieniem, chociażby budyniem, przygotowanym z proszku lub samodzielnie, z mleka, masła, żółtek, cukru, skrobi ziemniaczanej i laski wanilii. Na wierzchu układamy suszoną żurawinę która nada smakołykowi trochę kwaskowatości i pieczemy około kwadransa w 200 st.

/ 9Diablotki

Obraz
© 123RF

Oryginalny dodatek do barszczu czy bulionu, ale również smaczna przekąska do piwa, z powodzeniem zastępująca niezbyt korzystne dla zdrowia chipsy i inne tego typu "specjały". Diablotki to po prostu paluchy zwinięte z pasków ciasta francuskiego, posmarowanego roztrzepanym jajkiem i posypanego startym serem (np. parmezanem) oraz rozmaitymi przyprawami: sezamem, kminkiem, ostrą papryką albo ziołami prowansalskimi. Wstawiamy je do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200-220 stopni, aż uzyskają jasnozłoty kolor.

/ 9Krelka

Obraz
© 123RF

Interesujący specjał pochodzący z kuchni kaszubskiej. Z ugotowanego ziemniaka ścinamy górę i wydrążamy środek, który następnie faszerujemy wymoczonymi i posiekanymi filetami śledziowymi, podsmażoną cebulką i ugotowanymi grzybami. Tak przygotowanego ziemniaka układamy na środku kwadratu z ciasta francuskiego, luźno nim go owijamy, smarujemy jajkiem i pieczemy ok. 20-25 minut w 200 st.

Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał