Warzywa kapustne
W Polsce to produkty łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Jedzone regularnie kapusta, brokuły czy brukselki, według specjalistów ds. żywienia zapobiegają wielu nowotworom. Naukowcy z University of Illinois dowiedli, że wystarczy jeść 3-5 porcji tej rośliny tygodniowo, aby zapewnić sobie naturalną profilaktykę lub wspomóc leczenie raka. Wszystko za sprawą znajdującego się w ich składzie sulforafanu, substancji o silnym działaniu antynowotworowym. Niestety, pod wpływem długiego gotowania czy po przymrożeniu jego ilość w warzywach kapustnych zmniejsza się. Najlepiej więc przygotowywać brokuły poprzez krótkie blanszowanie, brukselkę delikatnie zapiec, a kapustę zjadać na surowo. James Colquhoun przekonuje dodatkowo, że ich właściwości przywróci i wzmocni musztarda w proszku. W Polsce jest nadal mało popularna, ale bez problemu kupimy ją w sklepach z kuchnią świata i w internecie.