7 sposobów, które sprawią, że jedzenie będzie zdrowsze

Wielkość porcji, dobór składników i jakość produktów - to wszystko należy brać pod uwagę komponując codzienny jadłospis. Mimo sporej świadomości o konsekwencjach jedzenia fast-foodów, spożywania słodzonych napojów gazowanych, smażenia czy nadmiaru białka w diecie, nadal spora liczba osób źle się odżywia. Nie łatwo z dnia na dzień zmienić swoich nawyków, ale istnieją pewne triki, które te zmiany zapoczątkują. James Colquhoun, producent "Jedzenie ma znaczenie" zaproponował 8 takich sprytnych rozwiązań.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Oliwa do pomidorów

Obraz
© 123RF.COM

Wielkość porcji, dobór składników i jakość produktów - to wszystko należy brać pod uwagę komponując codzienny jadłospis. Mimo sporej świadomości o konsekwencjach jedzenia fast-foodów, spożywania słodzonych napojów gazowanych, smażenia czy nadmiaru białka w diecie, nadal spora liczba osób źle się odżywia. Nie łatwo z dnia na dzień zmienić swoje nawyki, ale istnieją pewne triki, które te zmiany zapoczątkują. James Colquhoun, producent "Jedzenie ma znaczenie" zaproponował 8 takich sprytnych rozwiązań.

Najprostszym z nich jest dodawanie do pomidorów małej ilości oliwy extra virgin. Doskonale wzbogaci ich smak, a dodatkowo pozwoli zwiększyć przyswajalność likopenu i karotenoidów, które odgrywają kluczową rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów.

/ 7Warzywa kapustne

Obraz
© 123RF.COM

W Polsce to produkty łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Jedzone regularnie kapusta, brokuły czy brukselki, według specjalistów ds. żywienia zapobiegają wielu nowotworom. Naukowcy z University of Illinois dowiedli, że wystarczy jeść 3-5 porcji tej rośliny tygodniowo, aby zapewnić sobie naturalną profilaktykę lub wspomóc leczenie raka. Wszystko za sprawą znajdującego się w ich składzie sulforafanu, substancji o silnym działaniu antynowotworowym. Niestety, pod wpływem długiego gotowania czy po przymrożeniu jego ilość w warzywach kapustnych zmniejsza się. Najlepiej więc przygotowywać brokuły poprzez krótkie blanszowanie, brukselkę delikatnie zapiec, a kapustę zjadać na surowo. James Colquhoun przekonuje dodatkowo, że ich właściwości przywróci i wzmocni musztarda w proszku. W Polsce jest nadal mało popularna, ale bez problemu kupimy ją w sklepach z kuchnią świata i w internecie.

/ 7Pieprz czarny i kurkuma

Obraz
© 123RF.COM

Ten duet warto mieć w kuchni i doprawiać nim potrawy. Kurkumę wyróżnia bogactwo silnych związków przeciwzapalnych, a pieprz z kolei w swoim składzie ma piperynę, która wzmacnia działanie kurkumy. Takie zestawienie jest więc nie tylko smaczne, np. w daniach typy curry, ale i wyjątkowo zdrowe.

/ 7Marynata z sokiem z cytryny lub octu

Obraz
© 123RF.COM

Zanim na naszym talerzu wyląduje czerwone mięso, drób lub ryby, warto wcześniej odpowiednio je zamarynować. Znacznie zmniejszy to glikozylację białek, która w nadmiarze może prowadzić do wystąpienia przewlekłych chorób lub zbyt szybkiego starzenia się. Rozwiązanie tego problemu jest jednak proste - wystarczy przed obróbką termiczną trzymać produkty przez minimum godzinę w ulubionej marynacie np. z cytryny i balsamico. Pomoże także gotowanie na parze.

/ 7Łosoś z jarmużem

Obraz
© 123RF.COM

Wiele procesów zachodzących w naszym ciele ma złożony przebieg. Dotyczy to również przyswajania pierwiastków i witamin. Wyjątkiem nie jest cenny wapń, który wchłaniany jest przy uczestnictwie witaminy D. Z tego powodu doskonałym pomysłem jest łączenie tłustej ryby pełnej tej witaminy, np. łososia z przygotowanym na parze jarmużem, który dostarczy sporej dawki wapnia.

/ 7Sok z cytryny do zielonej herbaty

Obraz
© 123RF.COM

O wyjątkowych właściwościach zielonej herbaty mówi się już od kilku lat. Napój ten wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, a tym samym pozwala wyeliminować szkodliwe wolne rodniki z naszego organizmu. Pozytywny wpływ na zdrowie ma także sok z cytryny. James Colquhoun radzi, aby połączyć te dwa produkty, dzięki czemu ilość wchłanianej katechiny (jednego z antyoksydantów) znacznie wzrośnie. Ponadto kwaśny dodatek pozwoli osłabić działanie szczawianów - związków w zielonej herbacie, które zmniejszają wchłanianie minerałów. A co ważne, to przyjemnie orzeźwiający napój!

/ 7Owsianka pełna antyoksydantów

Obraz
© 123RF.COM

W chłodne miesiące lub dla zapewnienia sobie odpowiedniej dawki energii, warto zjadać o poranku porcję owsianki. Aby wzbogacić jej smak i wartości odżywcze, Colquhoun radzi dorzucić do niej... goździki. Najlepiej sproszkowanych, aby nie wpłynęły na doznania podczas jedzenia. Ponadto, te wartościowe przyprawy, pomogą osiągnąć odpowiedni poziom cukru we krwi i unormują cholesterol.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami