7 sposobów, które sprawią, że jedzenie będzie zdrowsze
Wielkość porcji, dobór składników i jakość produktów - to wszystko należy brać pod uwagę komponując codzienny jadłospis. Mimo sporej świadomości o konsekwencjach jedzenia fast-foodów, spożywania słodzonych napojów gazowanych, smażenia czy nadmiaru białka w diecie, nadal spora liczba osób źle się odżywia. Nie łatwo z dnia na dzień zmienić swoich nawyków, ale istnieją pewne triki, które te zmiany zapoczątkują. James Colquhoun, producent "Jedzenie ma znaczenie" zaproponował 8 takich sprytnych rozwiązań.
Oliwa do pomidorów
Wielkość porcji, dobór składników i jakość produktów - to wszystko należy brać pod uwagę komponując codzienny jadłospis. Mimo sporej świadomości o konsekwencjach jedzenia fast-foodów, spożywania słodzonych napojów gazowanych, smażenia czy nadmiaru białka w diecie, nadal spora liczba osób źle się odżywia. Nie łatwo z dnia na dzień zmienić swoje nawyki, ale istnieją pewne triki, które te zmiany zapoczątkują. James Colquhoun, producent "Jedzenie ma znaczenie" zaproponował 8 takich sprytnych rozwiązań.
Najprostszym z nich jest dodawanie do pomidorów małej ilości oliwy extra virgin. Doskonale wzbogaci ich smak, a dodatkowo pozwoli zwiększyć przyswajalność likopenu i karotenoidów, które odgrywają kluczową rolę w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów.
Warzywa kapustne
W Polsce to produkty łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Jedzone regularnie kapusta, brokuły czy brukselki, według specjalistów ds. żywienia zapobiegają wielu nowotworom. Naukowcy z University of Illinois dowiedli, że wystarczy jeść 3-5 porcji tej rośliny tygodniowo, aby zapewnić sobie naturalną profilaktykę lub wspomóc leczenie raka. Wszystko za sprawą znajdującego się w ich składzie sulforafanu, substancji o silnym działaniu antynowotworowym. Niestety, pod wpływem długiego gotowania czy po przymrożeniu jego ilość w warzywach kapustnych zmniejsza się. Najlepiej więc przygotowywać brokuły poprzez krótkie blanszowanie, brukselkę delikatnie zapiec, a kapustę zjadać na surowo. James Colquhoun przekonuje dodatkowo, że ich właściwości przywróci i wzmocni musztarda w proszku. W Polsce jest nadal mało popularna, ale bez problemu kupimy ją w sklepach z kuchnią świata i w internecie.
Pieprz czarny i kurkuma
Ten duet warto mieć w kuchni i doprawiać nim potrawy. Kurkumę wyróżnia bogactwo silnych związków przeciwzapalnych, a pieprz z kolei w swoim składzie ma piperynę, która wzmacnia działanie kurkumy. Takie zestawienie jest więc nie tylko smaczne, np. w daniach typy curry, ale i wyjątkowo zdrowe.
Marynata z sokiem z cytryny lub octu
Zanim na naszym talerzu wyląduje czerwone mięso, drób lub ryby, warto wcześniej odpowiednio je zamarynować. Znacznie zmniejszy to glikozylację białek, która w nadmiarze może prowadzić do wystąpienia przewlekłych chorób lub zbyt szybkiego starzenia się. Rozwiązanie tego problemu jest jednak proste - wystarczy przed obróbką termiczną trzymać produkty przez minimum godzinę w ulubionej marynacie np. z cytryny i balsamico. Pomoże także gotowanie na parze.
Łosoś z jarmużem
Wiele procesów zachodzących w naszym ciele ma złożony przebieg. Dotyczy to również przyswajania pierwiastków i witamin. Wyjątkiem nie jest cenny wapń, który wchłaniany jest przy uczestnictwie witaminy D. Z tego powodu doskonałym pomysłem jest łączenie tłustej ryby pełnej tej witaminy, np. łososia z przygotowanym na parze jarmużem, który dostarczy sporej dawki wapnia.
Sok z cytryny do zielonej herbaty
O wyjątkowych właściwościach zielonej herbaty mówi się już od kilku lat. Napój ten wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, a tym samym pozwala wyeliminować szkodliwe wolne rodniki z naszego organizmu. Pozytywny wpływ na zdrowie ma także sok z cytryny. James Colquhoun radzi, aby połączyć te dwa produkty, dzięki czemu ilość wchłanianej katechiny (jednego z antyoksydantów) znacznie wzrośnie. Ponadto kwaśny dodatek pozwoli osłabić działanie szczawianów - związków w zielonej herbacie, które zmniejszają wchłanianie minerałów. A co ważne, to przyjemnie orzeźwiający napój!
Owsianka pełna antyoksydantów
W chłodne miesiące lub dla zapewnienia sobie odpowiedniej dawki energii, warto zjadać o poranku porcję owsianki. Aby wzbogacić jej smak i wartości odżywcze, Colquhoun radzi dorzucić do niej... goździki. Najlepiej sproszkowanych, aby nie wpłynęły na doznania podczas jedzenia. Ponadto, te wartościowe przyprawy, pomogą osiągnąć odpowiedni poziom cukru we krwi i unormują cholesterol.
mp/WP Kuchnia