Jak zrobić ciasto parzone na ptysie i eklery?
Kolejnym ciastem, w którym istotną rolę pełni temperatura, jest to wykorzystywane do lekkich ptysi lub eklerów. Przepis zakłada ucieranie w garnku na wolnym ogniu mąki wymieszanej z wodą, masłem i solą. Należy wtedy pilnować stałej temperatury. Najlepiej posłużyć się termometrem kuchennym. Ważne jest też sprawne posługiwanie się trzepaczką tak, aby uzyskać jednolitą, kremową masę. Na początku będzie dość gęsta i dopiero po dodaniu jajek nabierze puszystości.
W utrzymaniu stałej, odpowiedniej temperatury pomoże nam robot planetarny z wbudowaną płytą indukcyjną i elastyczną końcówką. Najpierw wystarczy na najwyższym ustawieniu temperatury rozpuścić masło w wodzie, a następnie dosypać szczyptę soli i przesianą mąkę. Kiedy masa będzie pulchna, zmniejszamy temperaturę do 60°C i ciągle mieszając, dodajemy jajka. Idealna masa jest gęsta, błyszcząca i nadaje się do formowania niewielkich ptysi lub podłużnych eklerów.