Jak zrobić bezę?
Kapryśna i wymagająca królowa wszystkich deserów – doskonała beza z chrupiącą skórką, kryjącą delikatne, lekko ciągnące się wnętrze. Jej wykonanie gwarantuje zachwyt członków rodziny i jest wyznacznikiem cukierniczego kunsztu. Na jej podstawie przygotujemy kruche beziki na jeden kęs, roladę z owocami lub imponujący tort Pavlova. Co zrobić, aby beza była doskonała?
Do zrobienia perfekcyjnego deseru będziemy potrzebować urządzenia o dużej mocy i precyzji. Ubijanie bezy ręcznie trwa bardzo długo i jest ogromnym wyzwaniem nawet dla zawodowych cukierników, dlatego najlepiej wykorzystać siłę robota kuchennego, zamiast ręcznie ubijać białka na puszystą pianę. Dużą, metalową – idealną do przyrządzenia piany – misę dokładnie odtłuszczamy i wycieramy do sucha. Beza wymaga precyzji, dlatego nie może się w niej znaleźć ani kropelka wody lub żółtka z niedokładnie rozbitego jajka. Białka ze szczyptą soli ubijamy końcówką w kształcie dużej trzepaczki do momentu, kiedy będzie puszysta, a na jej powierzchni tworzyć się będą delikatne wzniesienia. Dopiero wtedy możemy zacząć wsypywać cukier.
Jaki cukier wybrać do bezy? Najlepiej zdecydować się na biały kryształ, który nie zmieni koloru piany. Dzięki niemu będziemy mogli też w prosty sposób ocenić, czy wsypana porcja już rozpuściła się w ubijanej pianie. Beza uda się tylko wtedy, kiedy nie pozostanie w niej ani jeden kryształek. Cukier należy wsypywać powoli i w równych miarkach, np. po łyżce. Strukturę piany wzmocni dodatek mąki ziemniaczanej i soku z cytryny lub octu winnego.
Artykuł powstał we współpracy z marką Kenwood.