Jak zrobić ciasto na pierogi?
Elastyczne, łatwe do cienkiego rozwałkowania ciasto na pierogi, które nie porwie się, ale nie będzie też zbyt twarde po ugotowaniu, to znak rozpoznawczy każdego dobrego kucharza. Jak je zrobić i dodatkowo przyspieszyć i ułatwić sobie pracę?
Tradycyjnie wyrabia się je ręcznie, a następnie cienko wałkuje, wykraja odpowiednie porcje i lepi. Jest to czasochłonne i wymaga siły, ponieważ ciasto na pierogi jest elastyczne i nie zawsze łatwo je rozwałkować. Siłę rąk zamieńmy więc na moc robota wielozadaniowego, który dokładnie wyrobi ciasto specjalną końcówką w kształcie haka, a potem rozwałkuje je na cienki płat, z którego wykroimy kółka na idealne pierogi. Druga tajemnica tkwi w jednym składniku: gorącej wodzie. Dzięki niej uzyskamy ciasto o idealnej konsystencji. Po wyrobieniu zostawmy je jeszcze na pół godziny, aby "odpoczęło" i w jego wnętrzu utworzyła się silna siatka glutenowa, odpowiadająca za sprężystość.
Zobaczmy, jak można przygotować z pomocą robota Kenwood można przygotować jarskie pierogi z soczewicą:
Trwa ładowanie wpisu: facebook