Jak zrobić ciasto drożdżowe?
Ciasto drożdżowe jest kapryśne. Aby dobrze wyrosło, potrzebuje ciepła, długiego wyrabiania i cierpliwości. Możemy je zagniatać ręcznie, jednak wymaga to od nas użycia znacznej siły oraz czasu. Konieczne jest wtedy także utrzymywanie stałej, ciepłej temperatury w pomieszczeniu i ogrzewanie wyrobionej masy.
Odpowiednie warunki ciastu zapewnimy z pomocą robota kuchennego z wbudowaną płytą indukcyjną. Pomoże nam ona ustawić dokładną temperaturę 37°C, w której dobrze zacznie pracować rozczyn z drożdży, ciepłego mleka lub wody, odrobiny cukru i garści mąki. Kiedy zauważymy unoszącą się na powierzchni piankę, dodajmy pozostałe składniki i końcówką w kształcie haka wyrabiajmy ciasto z prędkością ustawioną na pozycji pierwszej. Powinno to potrwać około 5 minut. Po tym czasie pozostawiamy ciasto w temperaturze 25°C do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Następnie wyłączamy płytę indukcyjną i jeszcze przez minutę zagniatamy ciasto. Powinno być miękkie, sprężyste i dobrze wyrośnięte.
Jak zrobić ciasto na pizzę?
Rodzajem ciasta drożdżowego jest to, które wykorzystujemy na spód pizzy. Nie wymaga ono aż tak dużej ilości drożdży jak w wypadku słodkich, ciężkich wypieków lub pieczywa. Wystarczy około 25 g na jedną pizzę. Wyrabianie wygląda podobnie jak w wypadku ciasta podstawowego. Dla nadania włoskiego aromatu i wzbogacenia konsystencji ciasta warto dodać łyżkę oliwy z oliwek. Możemy również pokusić się o dosypanie suszonych ziół, np. oregano lub bazylii. Pamiętajmy też, że aby uzyskać pożądany kształt pizzy, lepiej rozciągać ciasto dłońmi niż wałkować. Nie powinniśmy także używać zbyt dużej ilości sosu, aby zbytnio nie namiękło.