Jak zrobić kruche ciasto?
Ciasto kruche należy do jednych z najbardziej uniwersalnych. Jeśli nauczymy się je przygotowywać, będziemy mogli robić nie tylko tradycyjną szarlotkę, ale także różnego rodzaju słodkie i słone tarty, babeczki i quiche. Jak sprawić, aby rozpływało się w ustach, nie miało zakalca i nie było twarde?
Tajemnicą ciasta kruchego jest chłód i krótkie zagniatanie, dlatego musimy działać bardzo sprawnie i mieć przygotowane składniki o odpowiedniej temperaturze. Na początku powinniśmy przesiać wszystkie suche składniki, dzięki czemu ciasto będzie delikatniejsze. Następnie wraz z nimi siekamy zimne, wyjęte prosto z lodówki masło. Z tych składników usypujemy na stolnicy kopczyk, w którym robimy wgłębienie. Wbijamy do niego żółtka, zagarniamy mąkę z masłem i szybko zagniatamy.
Kiedy kruche ciasto robimy ręcznie, dłońmi przekazujemy temperaturę, która szkodzi konsystencji. Wyrabianie trwa także o wiele dłużej niż z użyciem profesjonalnego urządzenia. Dlatego najlepszym pomocnikiem będzie w tym wypadku robot planetarny ze specjalną końcówką w kształcie litery K, który zagniecie ciasto kruche tak szybko, że nie zdąży ono stwardnieć i zbytnio się ogrzać. Przed pieczeniem warto je jeszcze zawinąć w folię i włożyć na minimum pół godziny do lodówki. Dzięki temu będzie delikatniejsze i łatwiej się rozwałkuje.
Dowiedz się więcej na temat mieszadła K>>