Krem z pora
Por to trochę niedoceniane w Polsce warzywo, które jest nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do licznych potraw – m.in. dostarcza więcej żelaza niż buraki, dzięki czemu zaleca się go w diecie osób zmagających się z anemią. Stanowi też silny prebiotyk, przyczyniając się do rozwoju pożytecznych bakterii.
Przygotowania zupy krem jest banalnie proste. Potrzebujemy sześciu średniej wielkości porów. Ich białe fragmenty kroimy na cienkie krążki. Dwie cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, a następnie dokładamy pora, jego także podsmażając przez 5-6 minut, często mieszając. Przekładamy do garnka, zalewamy litrem bulionu, warzywnego lub mięsnego, i gotujemy, aż por stanie się miękki. Pod koniec dodajemy serek topiony, najlepiej śmietankowy. Gotujemy, aż się rozpuści, doprawiamy solą, pieprzem i gałą muszkatołową. W razie potrzeby blendujemy.