Zupa marchewkowa
Pożywne i rozgrzewające, ale równocześnie zdrowe i bogate w wartościowe składniki – zupy krem są ciekawą propozycją na jesienny czy zimowy posiłek. Można je przyrządzić z rozmaitych warzyw, a wykonanie takiej potrawy nie powinno sprawić problemów nawet osobie z niewielkim doświadczeniem kulinarnym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Krem pomidorowy
Zalety pomidorów można wyliczać długo, są nie tylko smaczne, ale również dostarczają cennych składników odżywczych, choćby likopenu – karotenoidu przyczyniającego się do ograniczenia ryzyka nowotworów czy chorób układu krążenia, którego przyswajalność zwiększa się podczas obróbki termicznej.
Jak przygotować krem z pomidorów? Na rozgrzanym maśle przesmażamy przez kilka minut drobno pokrojoną cebulę i łyżkę posiekanego koperku, dwie łyżki koncentratu pomidorowego i rozdrobnioną czerstwą bułkę pszenną. Dodajemy 2-3 pokrojone w kostkę pomidory, a następnie zalewamy całość dwiema szklankami esencjonalnego rosołu. Gotujemy przez 5-10 minut, aż bułka będzie się rozpadała. Całość przecieramy przez sito przelewając czterema szklankami rosołu. Zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Po zdjęciu z ognia łączymy zupę ze śmietaną kremówką.
Krem z dyni i marchewki
Potrawa, która nie tylko smakuje, ale również pięknie wygląda. Pomarańczowo-czerwony kolor zawdzięcza naturalnym barwnikom zawartym w dyni i marchewce – związkom niezbędnym m.in. do prawidłowego funkcjonowania wzroku.
Na początku zrumieniamy na tłuszczu cebulę pokrojoną w kostkę, 20 dag półplasterków marchewki, 10 dag ziemniaków pokrojonych w kostkę i ząbek czosnku. Przekładamy do garnka, dodajemy pół kilograma dyni pokrojonej na kawałki (wcześniej należy ją podpiec do miękkości w piekarniku i obrać ze skórki) i zalewamy 300 ml wywaru drobiowego. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Miksujemy na gładki krem, doprawiając solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a przed podaniem posypując uprażonymi pestkami dyni.
Krem z brokułów
Brokuł to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Już 10 dag zielonych różyczek zaspokaja 100 procent naszego dziennego zapotrzebowania na wzmacniającą odporność witaminę C oraz 50 proc. potrzebnej dawki witaminy A, niezbędnej dla utrzymania dobrego wzroku i poprawiającej kondycję skóry.
By przygotować pyszną zupę krem, należy najpierw przygotować wywar drobiowy (np. na kurzym udku), zaś na patelni zeszklić na oleju posiekaną cebulę i pora, a następnie dodać do nich dwa brokuły podzielone na mniejsze części oraz cztery ziemniaki pokrojone w kostkę i dusić, często mieszając. Podduszone warzywa dodajemy do wywaru, dokładamy kawałek startego imbiru i gotujemy, aż wszystkie składniki zmiękną. Zupę miksujemy, serwujemy ją z kleksem śmietany i prażonymi ziarnami słonecznika.
Krem z czosnku
Wystarczy kilka ząbków tej aromatycznej rośliny dodanych do posiłku, żeby pobudzić pracę wytwarzanych w wątrobie enzymów, które oczyszczają organizm z toksyn. Czosnek jest też silnym naturalnym antybiotykiem, skutecznym w walce z rozmaitymi infekcjami.
Jak wykorzystać go do przyrządzenia zupy krem? 4-6 ząbków czosnku podsmażamy na maśle, to samo robimy z pokrojoną w kostkę cebulą. Oba składniki zalewamy litrem bulionu, mięsnego lub warzywnego, dodajemy pół kilograma pokrojonych w kostkę ziemniaków i gotujemy około 30-40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, miksujemy, a na koniec zabielamy śmietaną (ok. 100 ml). Zupę podajemy z grzankami czosnkowymi, posypaną startym serem żółtym.
Krem z pieczonych buraków
Zupa, która zachwyci nie tylko smakiem i pięknym czerwonym kolorem, ale również dostarczy mnóstwo cennych substancji zawartych w burakach: witaminy C i witamin z grupy B, wapnia, magnezu, potasu, sodu czy żelaza.
Na początku musimy upiec buraki. 50 dag bulw myjemy, każdą skrapiamy oliwą, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po ostygnięciu buraki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i 1-2 posiekane ząbki czosnku. Zalewamy litrem wywaru drobiowego, dodajemy buraki, 100 ml soku pomarańczowego i kawałek startego imbiru. Gotujemy 10-15 minut, a następnie miksujemy zupę na gładki krem, doprawiając solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Podajmy z pokruszonym serem kozim, natką pietruszki i pestkami dyni.
Krem z pora
Por to trochę niedoceniane w Polsce warzywo, które jest nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do licznych potraw – m.in. dostarcza więcej żelaza niż buraki, dzięki czemu zaleca się go w diecie osób zmagających się z anemią. Stanowi też silny prebiotyk, przyczyniając się do rozwoju pożytecznych bakterii.
Przygotowania zupy krem jest banalnie proste. Potrzebujemy sześciu średniej wielkości porów. Ich białe fragmenty kroimy na cienkie krążki. Dwie cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, a następnie dokładamy pora, jego także podsmażając przez 5-6 minut, często mieszając. Przekładamy do garnka, zalewamy litrem bulionu, warzywnego lub mięsnego, i gotujemy, aż por stanie się miękki. Pod koniec dodajemy serek topiony, najlepiej śmietankowy. Gotujemy, aż się rozpuści, doprawiamy solą, pieprzem i gałą muszkatołową. W razie potrzeby blendujemy.
Krem z kukurydzy
Złociste ziarna kukurydzy to skarbnica cennych składników odżywczych, m.in. dobrze przyswajalnego błonnika, wspomagającego procesy przemiany materii i prawidłowe funkcjonowanie jelit, kwasu ferulowego (bardzo silny przeciwutleniacz) czy luteiny i zeaksantyny – barwników chroniących nasze oczy.
Jak przygotować krem z kukurydzy? Pyszny pomysł proponuje Ewa Wachowicz. Możemy wykorzystać kukurydzę z puszki albo ugotować dwie świeże kolby, a następnie nożem oskrobać ziarna. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Wsypujemy po łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy oraz szczyptę pieprzu cayenne. Gdy przyprawy zaczną się karmelizować, dorzucamy pokrojonego w drobną kostkę dużego ziemniaka i chwilę smażymy. Zalewamy wywarem jarzynowym (pół litra), dokładamy kukurydzę, przyprawiamy świeżo startym imbirem i gotujemy ok. 10 minut. Miksujemy, przecieramy przez sito, dolewamy 400 ml mleczka kokosowego i jeszcze raz zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na talerzu dekorujemy świeżą kolendrą.