Krem z kukurydzy
Złociste ziarna kukurydzy to skarbnica cennych składników odżywczych, m.in. dobrze przyswajalnego błonnika, wspomagającego procesy przemiany materii i prawidłowe funkcjonowanie jelit, kwasu ferulowego (bardzo silny przeciwutleniacz) czy luteiny i zeaksantyny – barwników chroniących nasze oczy.
Jak przygotować krem z kukurydzy? Pyszny pomysł proponuje Ewa Wachowicz. Możemy wykorzystać kukurydzę z puszki albo ugotować dwie świeże kolby, a następnie nożem oskrobać ziarna. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Wsypujemy po łyżeczce słodkiej papryki i kurkumy oraz szczyptę pieprzu cayenne. Gdy przyprawy zaczną się karmelizować, dorzucamy pokrojonego w drobną kostkę dużego ziemniaka i chwilę smażymy. Zalewamy wywarem jarzynowym (pół litra), dokładamy kukurydzę, przyprawiamy świeżo startym imbirem i gotujemy ok. 10 minut. Miksujemy, przecieramy przez sito, dolewamy 400 ml mleczka kokosowego i jeszcze raz zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na talerzu dekorujemy świeżą kolendrą.