Krem z pieczonych buraków
Zupa, która zachwyci nie tylko smakiem i pięknym czerwonym kolorem, ale również dostarczy mnóstwo cennych substancji zawartych w burakach: witaminy C i witamin z grupy B, wapnia, magnezu, potasu, sodu czy żelaza.
Na początku musimy upiec buraki. 50 dag bulw myjemy, każdą skrapiamy oliwą, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po ostygnięciu buraki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i 1-2 posiekane ząbki czosnku. Zalewamy litrem wywaru drobiowego, dodajemy buraki, 100 ml soku pomarańczowego i kawałek startego imbiru. Gotujemy 10-15 minut, a następnie miksujemy zupę na gładki krem, doprawiając solą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Podajmy z pokruszonym serem kozim, natką pietruszki i pestkami dyni.