Krem z brokułów
Brokuł to jedno z najbardziej wartościowych warzyw. Już 10 dag zielonych różyczek zaspokaja 100 procent naszego dziennego zapotrzebowania na wzmacniającą odporność witaminę C oraz 50 proc. potrzebnej dawki witaminy A, niezbędnej dla utrzymania dobrego wzroku i poprawiającej kondycję skóry.
By przygotować pyszną zupę krem, należy najpierw przygotować wywar drobiowy (np. na kurzym udku), zaś na patelni zeszklić na oleju posiekaną cebulę i pora, a następnie dodać do nich dwa brokuły podzielone na mniejsze części oraz cztery ziemniaki pokrojone w kostkę i dusić, często mieszając. Podduszone warzywa dodajemy do wywaru, dokładamy kawałek startego imbiru i gotujemy, aż wszystkie składniki zmiękną. Zupę miksujemy, serwujemy ją z kleksem śmietany i prażonymi ziarnami słonecznika.