Budyń jaglany z sosem owocowym
Składniki: *pół szklanki kaszy jaglanej, pół szklanki mleczka kokosowego, 3/4 szklanki wody, szczypta soli, 1 dojrzały banan, 1 łyżeczka masła, oleju kokosowego albo masła klarowanego, 1 łyżka dobrej, jakości czystego masła orzechowego (opcjonalnie), garść drobnych owoców (malin, truskawek, jagód, borówek), 1 łyżeczka syropu daktylowego.
*Przygotowanie: kaszę umieścić na drobnym sicie i bardzo dokładnie kilka razy przepłukać ciepłą wodą. Umieścić w garnuszku, zalać mleczkiem kokosowym i 3/4 szklanki wody, dodać szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn i zrobi się puszysta (przez ok. 15 minut). Po tym czasie odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać kawałki banana i masło, zmiksować na gładki budyń. Odstawić do wystudzenia. Przygotować sos: umyte owoce umieścić w rondelku i podgrzewać z syropem daktylowym, aż się rozpadną. Można delikatnie zmiksować. Budyń podawać z sosem owocowym.