Owoce w domowej czekoladzie
Składniki: dowolne owoce, które będzie można zanurzyć w czekoladzie: banany, truskawki, winogrona bezpestkowe itp., 2 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżka kakao lub karobu, 2 łyżeczki syropu daktylowego, 1 łyżeczka musu kokosowego (opcjonalnie), wiórki kokosowe.
Przygotowanie: owoce umyć, osuszyć, większe podzielić na mniejsze kawałki i nabić na patyczki. Przygotować czekoladę: w rondelku rozpuścić olej kokosowy, dodać kakao, syrop daktylowy i opcjonalnie mus kokosowy. Wymieszać do połączenia się składników na gładko. Kawałki owoców do połowy maczać w przygotowanej czekoladzie oraz w wiórkach kokosowych (najlepiej rozsypać je na talerzu albo w miseczce). Wstawić do lodówki do zastygnięcia.