7 pomysłów na zdrowe słodycze, które możesz podać dziecku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Dzieci lubią słodkie. Zamiast jednak podawać im niezdrowe słodycze ze sklepu, przygotuj pyszne słodkości w domu ze składników najlepszej jakości. Przekonasz się, że nie tylko czekoladowy batonik może skraść dziecięce serce.

Uwaga: dostosuj składniki do wieku dziecka, szczególnie jeśli nie skończyło roku i dopiero rozszerzasz mu dietę.

/ 8Mus z awokado

Obraz
© 123RF

Składniki: *1 dojrzały banan, 1 małe dojrzałe awokado, 2–3 łyżeczki kakao lub karobu 2–3 łyżki mleka (zwierzęcego/roślinnego), 1 łyżeczka syropu daktylowego albo miodu, świeże owoce do podania.
*
Przygotowanie:
wszystkie składniki zmiksować na gładką kremową masę, przełożyć do pucharka i wstawić do lodówki przynajmniej na 15 minut. Serwować z garścią umytych malin, borówek, jagód, kiwi, śliwek.

/ 8Gralona z jogurtem

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: pół szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki płatków jaglanych, garść siemienia lnianego, garść pestek słonecznika, garść posiekanych migdałów, garść rodzynek, 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego, 2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego, jogurt naturalny lub grecki bez mleka w proszku.
*Przygotowanie: *olej kokosowy albo masło klarowane lekko podgrzać do rozpuszczenia, dodać syrop daktylowy lub klonowy, wymieszać, odstawić. W misce wymieszać płatki owsiane i jaglane, siemię lniane, pestki słonecznika i posiekane migdały (bez skórki). Zalać wcześniej przygotowaną mieszankę, dokładnie wymieszać. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok. 20–30 minut, do zbrązowienia. Podczas pieczenia kilka razy wymieszać składniki. Po upieczeniu wmieszać rodzynki. Podawać po przestudzeniu z jogurtem.

/ 8Domowe lody z bananów

Obraz
© 123RF

Składniki: 2–3 bardzo dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone, dowolne owoce, pokrojone w plasterki i zamrożone, dobrej jakości czyste masło orzechowe bez dodatków, szczypta cynamonu, syrop daktylowy (opcjonalnie).
Przygotowanie: bazą do przygotowania lodów są mrożone banany. Po nocy albo przynajmniej 6–7 godzinach spędzonych w zamrażalniku zmiksować banany na gładkie lody. Można przygotować kilka wersji smakowych: owocową (banany + zamrożone owoce, np. maliny lub truskawki), orzechową (banany + masło orzechowe) czy cynamonową (banany + cynamon). Jeśli lody okażą się zbyt mało słodkie, dodać odrobinę syropu daktylowego do smaku.

/ 8Gryczane ciastka

Obraz
© 123RF

Składniki: 170 g mąki gryczanej, 110 g masła klarowanego, pół szklanki syropu klonowego, 1 duże jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, tabliczka (100 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady.
Przygotowanie: masło rozpuścić w rondelku razem z syropem klonowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą do miski. Dodać masło z syropem i wymieszać. Jajko rozbełtać widelcem w kubeczku i dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać szpatułką albo mikserem. Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Uwaga: ponieważ masło z syropem po rozpuszczeniu będą ciepłe, czekolada delikatnie się rozpuści. Rozkładać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formując łyżeczką (ciastek nie trzeba spłaszczać). Piec przez 15 minut w 170 stopniach.

/ 8Owoce w domowej czekoladzie

Obraz
© 123RF

Składniki: dowolne owoce, które będzie można zanurzyć w czekoladzie: banany, truskawki, winogrona bezpestkowe itp., 2 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżka kakao lub karobu, 2 łyżeczki syropu daktylowego, 1 łyżeczka musu kokosowego (opcjonalnie), wiórki kokosowe.
Przygotowanie: owoce umyć, osuszyć, większe podzielić na mniejsze kawałki i nabić na patyczki. Przygotować czekoladę: w rondelku rozpuścić olej kokosowy, dodać kakao, syrop daktylowy i opcjonalnie mus kokosowy. Wymieszać do połączenia się składników na gładko. Kawałki owoców do połowy maczać w przygotowanej czekoladzie oraz w wiórkach kokosowych (najlepiej rozsypać je na talerzu albo w miseczce). Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

/ 8Budyń jaglany z sosem owocowym

Obraz
© 123RF

Składniki: *pół szklanki kaszy jaglanej, pół szklanki mleczka kokosowego, 3/4 szklanki wody, szczypta soli, 1 dojrzały banan, 1 łyżeczka masła, oleju kokosowego albo masła klarowanego, 1 łyżka dobrej, jakości czystego masła orzechowego (opcjonalnie), garść drobnych owoców (malin, truskawek, jagód, borówek), 1 łyżeczka syropu daktylowego.
*
Przygotowanie:
kaszę umieścić na drobnym sicie i bardzo dokładnie kilka razy przepłukać ciepłą wodą. Umieścić w garnuszku, zalać mleczkiem kokosowym i 3/4 szklanki wody, dodać szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn i zrobi się puszysta (przez ok. 15 minut). Po tym czasie odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać kawałki banana i masło, zmiksować na gładki budyń. Odstawić do wystudzenia. Przygotować sos: umyte owoce umieścić w rondelku i podgrzewać z syropem daktylowym, aż się rozpadną. Można delikatnie zmiksować. Budyń podawać z sosem owocowym.

/ 8Babeczki z jagodami i twarogiem

Obraz
© 123RF

Składniki: 120 g masła, 100 g cukru kokosowego albo syropu klonowego, 2 duże jajka, 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, garść jagód, 100 g twarogu.
Przygotowanie: masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Wymieszać z cukrem albo syropem klonowym. Jajka roztrzepać, dodać do masła. W osobnej misce umieścić przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Zawartość obu naczyń połączyć i wymieszać (np. szpatułką, rózgą kuchenną). Wmieszać oczyszczone jagody. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami na babeczki. Nakładać masę do połowy wysokości papilotek, a na masę po porcji twarogu. Nałożyć pozostałą masę. Piec w 180 stopniach przez ok. 20–30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu