7 pomysłów na zdrowe słodycze, które możesz podać dziecku
Kulinarne inspiracje
Dzieci lubią słodkie. Zamiast jednak podawać im niezdrowe słodycze ze sklepu, przygotuj pyszne słodkości w domu ze składników najlepszej jakości. Przekonasz się, że nie tylko czekoladowy batonik może skraść dziecięce serce.
Uwaga: dostosuj składniki do wieku dziecka, szczególnie jeśli nie skończyło roku i dopiero rozszerzasz mu dietę.
Mus z awokado
Składniki: *1 dojrzały banan, 1 małe dojrzałe awokado, 2–3 łyżeczki kakao lub karobu 2–3 łyżki mleka (zwierzęcego/roślinnego), 1 łyżeczka syropu daktylowego albo miodu, świeże owoce do podania.
*Przygotowanie: wszystkie składniki zmiksować na gładką kremową masę, przełożyć do pucharka i wstawić do lodówki przynajmniej na 15 minut. Serwować z garścią umytych malin, borówek, jagód, kiwi, śliwek.
Gralona z jogurtem
Składniki: pół szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki płatków jaglanych, garść siemienia lnianego, garść pestek słonecznika, garść posiekanych migdałów, garść rodzynek, 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego, 2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego, jogurt naturalny lub grecki bez mleka w proszku.
*Przygotowanie: *olej kokosowy albo masło klarowane lekko podgrzać do rozpuszczenia, dodać syrop daktylowy lub klonowy, wymieszać, odstawić. W misce wymieszać płatki owsiane i jaglane, siemię lniane, pestki słonecznika i posiekane migdały (bez skórki). Zalać wcześniej przygotowaną mieszankę, dokładnie wymieszać. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok. 20–30 minut, do zbrązowienia. Podczas pieczenia kilka razy wymieszać składniki. Po upieczeniu wmieszać rodzynki. Podawać po przestudzeniu z jogurtem.
Domowe lody z bananów
Składniki: 2–3 bardzo dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone, dowolne owoce, pokrojone w plasterki i zamrożone, dobrej jakości czyste masło orzechowe bez dodatków, szczypta cynamonu, syrop daktylowy (opcjonalnie).
Przygotowanie: bazą do przygotowania lodów są mrożone banany. Po nocy albo przynajmniej 6–7 godzinach spędzonych w zamrażalniku zmiksować banany na gładkie lody. Można przygotować kilka wersji smakowych: owocową (banany + zamrożone owoce, np. maliny lub truskawki), orzechową (banany + masło orzechowe) czy cynamonową (banany + cynamon). Jeśli lody okażą się zbyt mało słodkie, dodać odrobinę syropu daktylowego do smaku.
Gryczane ciastka
Składniki: 170 g mąki gryczanej, 110 g masła klarowanego, pół szklanki syropu klonowego, 1 duże jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, tabliczka (100 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady.
Przygotowanie: masło rozpuścić w rondelku razem z syropem klonowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą do miski. Dodać masło z syropem i wymieszać. Jajko rozbełtać widelcem w kubeczku i dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać szpatułką albo mikserem. Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Uwaga: ponieważ masło z syropem po rozpuszczeniu będą ciepłe, czekolada delikatnie się rozpuści. Rozkładać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formując łyżeczką (ciastek nie trzeba spłaszczać). Piec przez 15 minut w 170 stopniach.
Owoce w domowej czekoladzie
Składniki: dowolne owoce, które będzie można zanurzyć w czekoladzie: banany, truskawki, winogrona bezpestkowe itp., 2 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżka kakao lub karobu, 2 łyżeczki syropu daktylowego, 1 łyżeczka musu kokosowego (opcjonalnie), wiórki kokosowe.
Przygotowanie: owoce umyć, osuszyć, większe podzielić na mniejsze kawałki i nabić na patyczki. Przygotować czekoladę: w rondelku rozpuścić olej kokosowy, dodać kakao, syrop daktylowy i opcjonalnie mus kokosowy. Wymieszać do połączenia się składników na gładko. Kawałki owoców do połowy maczać w przygotowanej czekoladzie oraz w wiórkach kokosowych (najlepiej rozsypać je na talerzu albo w miseczce). Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Budyń jaglany z sosem owocowym
Składniki: *pół szklanki kaszy jaglanej, pół szklanki mleczka kokosowego, 3/4 szklanki wody, szczypta soli, 1 dojrzały banan, 1 łyżeczka masła, oleju kokosowego albo masła klarowanego, 1 łyżka dobrej, jakości czystego masła orzechowego (opcjonalnie), garść drobnych owoców (malin, truskawek, jagód, borówek), 1 łyżeczka syropu daktylowego.
*Przygotowanie: kaszę umieścić na drobnym sicie i bardzo dokładnie kilka razy przepłukać ciepłą wodą. Umieścić w garnuszku, zalać mleczkiem kokosowym i 3/4 szklanki wody, dodać szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn i zrobi się puszysta (przez ok. 15 minut). Po tym czasie odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać kawałki banana i masło, zmiksować na gładki budyń. Odstawić do wystudzenia. Przygotować sos: umyte owoce umieścić w rondelku i podgrzewać z syropem daktylowym, aż się rozpadną. Można delikatnie zmiksować. Budyń podawać z sosem owocowym.
Babeczki z jagodami i twarogiem
Składniki: 120 g masła, 100 g cukru kokosowego albo syropu klonowego, 2 duże jajka, 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, garść jagód, 100 g twarogu.
Przygotowanie: masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Wymieszać z cukrem albo syropem klonowym. Jajka roztrzepać, dodać do masła. W osobnej misce umieścić przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Zawartość obu naczyń połączyć i wymieszać (np. szpatułką, rózgą kuchenną). Wmieszać oczyszczone jagody. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami na babeczki. Nakładać masę do połowy wysokości papilotek, a na masę po porcji twarogu. Nałożyć pozostałą masę. Piec w 180 stopniach przez ok. 20–30 minut, do tzw. suchego patyczka.