7 pomysłów na zdrowe słodycze, które możesz podać dziecku

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF

Dzieci lubią słodkie. Zamiast jednak podawać im niezdrowe słodycze ze sklepu, przygotuj pyszne słodkości w domu ze składników najlepszej jakości. Przekonasz się, że nie tylko czekoladowy batonik może skraść dziecięce serce.

Uwaga: dostosuj składniki do wieku dziecka, szczególnie jeśli nie skończyło roku i dopiero rozszerzasz mu dietę.

/ 8Mus z awokado

Obraz
© 123RF

Składniki: *1 dojrzały banan, 1 małe dojrzałe awokado, 2–3 łyżeczki kakao lub karobu 2–3 łyżki mleka (zwierzęcego/roślinnego), 1 łyżeczka syropu daktylowego albo miodu, świeże owoce do podania.
*
Przygotowanie:
wszystkie składniki zmiksować na gładką kremową masę, przełożyć do pucharka i wstawić do lodówki przynajmniej na 15 minut. Serwować z garścią umytych malin, borówek, jagód, kiwi, śliwek.

/ 8Gralona z jogurtem

Obraz
© Shutterstock.com

Składniki: pół szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki płatków jaglanych, garść siemienia lnianego, garść pestek słonecznika, garść posiekanych migdałów, garść rodzynek, 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego, 2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego, jogurt naturalny lub grecki bez mleka w proszku.
*Przygotowanie: *olej kokosowy albo masło klarowane lekko podgrzać do rozpuszczenia, dodać syrop daktylowy lub klonowy, wymieszać, odstawić. W misce wymieszać płatki owsiane i jaglane, siemię lniane, pestki słonecznika i posiekane migdały (bez skórki). Zalać wcześniej przygotowaną mieszankę, dokładnie wymieszać. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok. 20–30 minut, do zbrązowienia. Podczas pieczenia kilka razy wymieszać składniki. Po upieczeniu wmieszać rodzynki. Podawać po przestudzeniu z jogurtem.

/ 8Domowe lody z bananów

Obraz
© 123RF

Składniki: 2–3 bardzo dojrzałe banany, pokrojone w plasterki i zamrożone, dowolne owoce, pokrojone w plasterki i zamrożone, dobrej jakości czyste masło orzechowe bez dodatków, szczypta cynamonu, syrop daktylowy (opcjonalnie).
Przygotowanie: bazą do przygotowania lodów są mrożone banany. Po nocy albo przynajmniej 6–7 godzinach spędzonych w zamrażalniku zmiksować banany na gładkie lody. Można przygotować kilka wersji smakowych: owocową (banany + zamrożone owoce, np. maliny lub truskawki), orzechową (banany + masło orzechowe) czy cynamonową (banany + cynamon). Jeśli lody okażą się zbyt mało słodkie, dodać odrobinę syropu daktylowego do smaku.

/ 8Gryczane ciastka

Obraz
© 123RF

Składniki: 170 g mąki gryczanej, 110 g masła klarowanego, pół szklanki syropu klonowego, 1 duże jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, tabliczka (100 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady.
Przygotowanie: masło rozpuścić w rondelku razem z syropem klonowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą do miski. Dodać masło z syropem i wymieszać. Jajko rozbełtać widelcem w kubeczku i dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać szpatułką albo mikserem. Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Uwaga: ponieważ masło z syropem po rozpuszczeniu będą ciepłe, czekolada delikatnie się rozpuści. Rozkładać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formując łyżeczką (ciastek nie trzeba spłaszczać). Piec przez 15 minut w 170 stopniach.

/ 8Owoce w domowej czekoladzie

Obraz
© 123RF

Składniki: dowolne owoce, które będzie można zanurzyć w czekoladzie: banany, truskawki, winogrona bezpestkowe itp., 2 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżka kakao lub karobu, 2 łyżeczki syropu daktylowego, 1 łyżeczka musu kokosowego (opcjonalnie), wiórki kokosowe.
Przygotowanie: owoce umyć, osuszyć, większe podzielić na mniejsze kawałki i nabić na patyczki. Przygotować czekoladę: w rondelku rozpuścić olej kokosowy, dodać kakao, syrop daktylowy i opcjonalnie mus kokosowy. Wymieszać do połączenia się składników na gładko. Kawałki owoców do połowy maczać w przygotowanej czekoladzie oraz w wiórkach kokosowych (najlepiej rozsypać je na talerzu albo w miseczce). Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

/ 8Budyń jaglany z sosem owocowym

Obraz
© 123RF

Składniki: *pół szklanki kaszy jaglanej, pół szklanki mleczka kokosowego, 3/4 szklanki wody, szczypta soli, 1 dojrzały banan, 1 łyżeczka masła, oleju kokosowego albo masła klarowanego, 1 łyżka dobrej, jakości czystego masła orzechowego (opcjonalnie), garść drobnych owoców (malin, truskawek, jagód, borówek), 1 łyżeczka syropu daktylowego.
*
Przygotowanie:
kaszę umieścić na drobnym sicie i bardzo dokładnie kilka razy przepłukać ciepłą wodą. Umieścić w garnuszku, zalać mleczkiem kokosowym i 3/4 szklanki wody, dodać szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn i zrobi się puszysta (przez ok. 15 minut). Po tym czasie odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać kawałki banana i masło, zmiksować na gładki budyń. Odstawić do wystudzenia. Przygotować sos: umyte owoce umieścić w rondelku i podgrzewać z syropem daktylowym, aż się rozpadną. Można delikatnie zmiksować. Budyń podawać z sosem owocowym.

/ 8Babeczki z jagodami i twarogiem

Obraz
© 123RF

Składniki: 120 g masła, 100 g cukru kokosowego albo syropu klonowego, 2 duże jajka, 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, garść jagód, 100 g twarogu.
Przygotowanie: masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Wymieszać z cukrem albo syropem klonowym. Jajka roztrzepać, dodać do masła. W osobnej misce umieścić przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Zawartość obu naczyń połączyć i wymieszać (np. szpatułką, rózgą kuchenną). Wmieszać oczyszczone jagody. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami na babeczki. Nakładać masę do połowy wysokości papilotek, a na masę po porcji twarogu. Nałożyć pozostałą masę. Piec w 180 stopniach przez ok. 20–30 minut, do tzw. suchego patyczka.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji