Babeczki z jagodami i twarogiem
Składniki: 120 g masła, 100 g cukru kokosowego albo syropu klonowego, 2 duże jajka, 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, garść jagód, 100 g twarogu.
Przygotowanie: masło rozpuścić w rondelku i przestudzić. Wymieszać z cukrem albo syropem klonowym. Jajka roztrzepać, dodać do masła. W osobnej misce umieścić przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Zawartość obu naczyń połączyć i wymieszać (np. szpatułką, rózgą kuchenną). Wmieszać oczyszczone jagody. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami na babeczki. Nakładać masę do połowy wysokości papilotek, a na masę po porcji twarogu. Nałożyć pozostałą masę. Piec w 180 stopniach przez ok. 20–30 minut, do tzw. suchego patyczka.