Gryczane ciastka
Składniki: 170 g mąki gryczanej, 110 g masła klarowanego, pół szklanki syropu klonowego, 1 duże jajko, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, tabliczka (100 g) dobrej jakości gorzkiej czekolady.
Przygotowanie: masło rozpuścić w rondelku razem z syropem klonowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą do miski. Dodać masło z syropem i wymieszać. Jajko rozbełtać widelcem w kubeczku i dodać do masy. Całość dokładnie wymieszać szpatułką albo mikserem. Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Uwaga: ponieważ masło z syropem po rozpuszczeniu będą ciepłe, czekolada delikatnie się rozpuści. Rozkładać porcje ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formując łyżeczką (ciastek nie trzeba spłaszczać). Piec przez 15 minut w 170 stopniach.