Gralona z jogurtem
Składniki: pół szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki płatków jaglanych, garść siemienia lnianego, garść pestek słonecznika, garść posiekanych migdałów, garść rodzynek, 2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego, 2 łyżki syropu daktylowego lub klonowego, jogurt naturalny lub grecki bez mleka w proszku.
*Przygotowanie: *olej kokosowy albo masło klarowane lekko podgrzać do rozpuszczenia, dodać syrop daktylowy lub klonowy, wymieszać, odstawić. W misce wymieszać płatki owsiane i jaglane, siemię lniane, pestki słonecznika i posiekane migdały (bez skórki). Zalać wcześniej przygotowaną mieszankę, dokładnie wymieszać. Wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok. 20–30 minut, do zbrązowienia. Podczas pieczenia kilka razy wymieszać składniki. Po upieczeniu wmieszać rodzynki. Podawać po przestudzeniu z jogurtem.