Sałatka ze szczawiu, sałaty i grillowanego kurczaka
Świetny pomysł na lekki, ale jednocześnie pożywny obiad. Na początku należy zamarynować pierś z kurczaka, smarując ją zalewą z oliwy, soku limonowego, papryczki chili, soli i słodkiej papryki. Po kilku godzinach mięso grillujemy, a po przestygnięciu kroimy w paseczki.
W dużym naczyniu układamy umyte i odsączone liście szczawiu oraz porwaną sałatę (najlepiej kilka jej rodzajów). Dorzucamy plasterki świeżego ogórka, cienkie krążki czerwonej cebuli oraz pokrojone w kostkę awokado (wcześniej obrane i pozbawione pestki), skropione powstrzymującym czernienie sokiem z cytryny. Dokładamy kurczaka i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. Przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem z oliwy, octu balsamicznego, miodu i wyciśniętego czosnku, doprawionym solą i pieprzem.