Pierożki ze szpinakiem
Do przygotowania tego przysmaku będziemy potrzebować gotowego ciasta filo – bardzo cenionego produktu w kuchni greckiej, tureckiej czy bałkańskiej. Jego nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza liść, co bezpośrednio nawiązuje do cienkiej struktury produktu wyrabianego z mąki, wody oraz niewielkiej ilości oliwy lub białego octu.
Kilka warstw filo (każdą smarujemy roztopionym masłem, które nie tylko skleja, ale nadaje też głębszego smaku i aromatu) układamy jedna na drugiej, po czy kroimy w kwadraty, na których umieszczamy porcję farszu przygotowanego z uduszonego i odsączonego szpinaku zmieszanego z posiekaną świeżą miętą, serem feta, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz sokiem z cytryny. Pierożki zawijamy w trójkąty, smarujemy masłem i pieczemy około kwadransa w temperaturze 180 st.