7 pomysłów na lekki obiad z zielonych warzyw

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 8Idealne na lato

Obraz
© Getty Images

Po szpinak, szczaw, kapustę, szparagi czy brokuły warto sięgać nie tylko ze względu na walory smakowe. Zielone warzywa kryją w sobie potężną dawkę wartościowych składników odżywczych, a za ich kolor odpowiada chlorofil, który działa detoksykacyjne. Jak przyrządzić z nich pyszne danie obiadowe?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Pierożki ze szpinakiem

Obraz
© Getty Images

Do przygotowania tego przysmaku będziemy potrzebować gotowego ciasta filo – bardzo cenionego produktu w kuchni greckiej, tureckiej czy bałkańskiej. Jego nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza liść, co bezpośrednio nawiązuje do cienkiej struktury produktu wyrabianego z mąki, wody oraz niewielkiej ilości oliwy lub białego octu.

Kilka warstw filo (każdą smarujemy roztopionym masłem, które nie tylko skleja, ale nadaje też głębszego smaku i aromatu) układamy jedna na drugiej, po czy kroimy w kwadraty, na których umieszczamy porcję farszu przygotowanego z uduszonego i odsączonego szpinaku zmieszanego z posiekaną świeżą miętą, serem feta, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz sokiem z cytryny. Pierożki zawijamy w trójkąty, smarujemy masłem i pieczemy około kwadransa w temperaturze 180 st.

/ 8Sałatka ze szczawiu, sałaty i grillowanego kurczaka

Obraz
© Getty Images

Świetny pomysł na lekki, ale jednocześnie pożywny obiad. Na początku należy zamarynować pierś z kurczaka, smarując ją zalewą z oliwy, soku limonowego, papryczki chili, soli i słodkiej papryki. Po kilku godzinach mięso grillujemy, a po przestygnięciu kroimy w paseczki.

W dużym naczyniu układamy umyte i odsączone liście szczawiu oraz porwaną sałatę (najlepiej kilka jej rodzajów). Dorzucamy plasterki świeżego ogórka, cienkie krążki czerwonej cebuli oraz pokrojone w kostkę awokado (wcześniej obrane i pozbawione pestki), skropione powstrzymującym czernienie sokiem z cytryny. Dokładamy kurczaka i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. Przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem z oliwy, octu balsamicznego, miodu i wyciśniętego czosnku, doprawionym solą i pieprzem.

/ 8Duszona młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Obraz

Klasyka polskiej kuchni, świetnie sprawdzająca się zarówno jako dodatek do dania mięsnego, jak i samodzielne danie, spożywane np. z pieczywem.

Wystarczy podsmażyć pokrojone w kostkę boczek i cebulę, dodać poszatkowaną kapustę, zalać wodą lub bulionem warzywnym, doprawić liściem laurowym oraz zielem angielskim i dusić na małym ogniu przez około pół godziny. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek, sól i pieprz. Jeśli lubimy eksperymenty kulinarne, boczek możemy zastąpić np. pikantnym chorizo, a smak dania wzbogacić posiekaną papryczką chili.

/ 8Kotlet z brokułów i kaszy jaglanej

Obraz
© Adobe Stock

Nie wszyscy przepadają za brokułami. Niechęć często jednak wynika z ich nieodpowiedniej obróbki, przede wszystkim zbyt długiego gotowania, które pozbawia warzywo smaku oraz cennych składników odżywczych, m.in. antybakteryjnego i przeciwnowotworowego sulforafanu.

Brokuły najlepiej gotować na parze i nie dłużej niż 5 minut. Możemy z nich wówczas przygotować pyszne kotlety – zielone różyczki siekamy i mieszamy z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną, podsmażoną cebulą, posiekaną natką pietruszki, surowym jajkiem oraz bułką tartą, która zwiąże masę. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej (ewentualnie otrębach) i smażymy na złoty kolor.

/ 8Kaszotto ze szparagami

Obraz
© Adobe Stock

Sezon na szparagi trwa dość krótko, dlatego warto dobrze go wykorzystać. Tym bardziej, że chrupiące i smaczne pędy można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, choćby jako składnik pysznego kaszotto.

Na początku podsmażamy dwie cebule pokrojone w drobną kostkę i 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy około 500 g pokrojonych szparagów. Dusimy przez 5-8 minut, po czym wsypujemy kaszę pęczak (dwie szklanki). Całość zalewamy bulionem warzywnym (potrzebujemy około litra wywaru), doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż kasza stanie się miękka, a płyn odparuje. Na koniec posypujemy startym parmezanem.

/ 8Tarta z karczochami

Obraz
© Getty Images

Karczochy najsmaczniejsze są wczesnym latem i późną jesienią. Kupując je warto zwrócić uwagę na wygląd – warzywo powinno mieć ładny, zielony kolor. Najlepsze są okazy o zwartych, ciężkich i pękatych główkach, z dużymi, ciasno przylegającymi płatkami. Przed przyrządzeniem pozbywamy się łodygi i liści, aż do momentu odsłonienia zielono-żółtego kwiatostanu, który gotujemy w lekko posolonym wrzątku, z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny, przez około pół godziny.

Po ugotowaniu karczochy doprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy. Dodajemy kremowy serek śmietankowy. Formę na tartę wykładamy ciastem francuskim, wypełniamy karczochowym farszem, przykrywamy drugim płatem ciasta, smarujemy żółtkiem i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 200 st.

/ 8Brukselka z szynką parmeńską

Obraz
© Getty Images

Małe kapustki nie są w Polsce zbyt lubiane. Może dlatego, że przez lata nie potrafiliśmy odpowiednio przyrządzać brukselki, która źle znosi zbyt długie gotowanie – staje się wówczas gąbczasta i gorzka. Jak wyczarować z niej pyszne danie?

Szynkę parmeńską rwiemy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy brukselkę (każdą główkę należy przekroić na pół) i smażymy kolejne kilka minut, aż kapustki zbrązowieją. Dolewamy trochę bulionu warzywnego i dusimy 15-20 minut, aż do odparowania płynu. Podajemy na ciepło.

Wybrane dla Ciebie
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące