7 pomysłów na lekki obiad z zielonych warzyw

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

/ 8Idealne na lato

Obraz
© Getty Images

Po szpinak, szczaw, kapustę, szparagi czy brokuły warto sięgać nie tylko ze względu na walory smakowe. Zielone warzywa kryją w sobie potężną dawkę wartościowych składników odżywczych, a za ich kolor odpowiada chlorofil, który działa detoksykacyjne. Jak przyrządzić z nich pyszne danie obiadowe?

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Pierożki ze szpinakiem

Obraz
© Getty Images

Do przygotowania tego przysmaku będziemy potrzebować gotowego ciasta filo – bardzo cenionego produktu w kuchni greckiej, tureckiej czy bałkańskiej. Jego nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza liść, co bezpośrednio nawiązuje do cienkiej struktury produktu wyrabianego z mąki, wody oraz niewielkiej ilości oliwy lub białego octu.

Kilka warstw filo (każdą smarujemy roztopionym masłem, które nie tylko skleja, ale nadaje też głębszego smaku i aromatu) układamy jedna na drugiej, po czy kroimy w kwadraty, na których umieszczamy porcję farszu przygotowanego z uduszonego i odsączonego szpinaku zmieszanego z posiekaną świeżą miętą, serem feta, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz sokiem z cytryny. Pierożki zawijamy w trójkąty, smarujemy masłem i pieczemy około kwadransa w temperaturze 180 st.

/ 8Sałatka ze szczawiu, sałaty i grillowanego kurczaka

Obraz
© Getty Images

Świetny pomysł na lekki, ale jednocześnie pożywny obiad. Na początku należy zamarynować pierś z kurczaka, smarując ją zalewą z oliwy, soku limonowego, papryczki chili, soli i słodkiej papryki. Po kilku godzinach mięso grillujemy, a po przestygnięciu kroimy w paseczki.

W dużym naczyniu układamy umyte i odsączone liście szczawiu oraz porwaną sałatę (najlepiej kilka jej rodzajów). Dorzucamy plasterki świeżego ogórka, cienkie krążki czerwonej cebuli oraz pokrojone w kostkę awokado (wcześniej obrane i pozbawione pestki), skropione powstrzymującym czernienie sokiem z cytryny. Dokładamy kurczaka i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika. Przed podaniem sałatkę polewamy dressingiem z oliwy, octu balsamicznego, miodu i wyciśniętego czosnku, doprawionym solą i pieprzem.

/ 8Duszona młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Obraz

Klasyka polskiej kuchni, świetnie sprawdzająca się zarówno jako dodatek do dania mięsnego, jak i samodzielne danie, spożywane np. z pieczywem.

Wystarczy podsmażyć pokrojone w kostkę boczek i cebulę, dodać poszatkowaną kapustę, zalać wodą lub bulionem warzywnym, doprawić liściem laurowym oraz zielem angielskim i dusić na małym ogniu przez około pół godziny. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek, sól i pieprz. Jeśli lubimy eksperymenty kulinarne, boczek możemy zastąpić np. pikantnym chorizo, a smak dania wzbogacić posiekaną papryczką chili.

/ 8Kotlet z brokułów i kaszy jaglanej

Obraz
© Adobe Stock

Nie wszyscy przepadają za brokułami. Niechęć często jednak wynika z ich nieodpowiedniej obróbki, przede wszystkim zbyt długiego gotowania, które pozbawia warzywo smaku oraz cennych składników odżywczych, m.in. antybakteryjnego i przeciwnowotworowego sulforafanu.

Brokuły najlepiej gotować na parze i nie dłużej niż 5 minut. Możemy z nich wówczas przygotować pyszne kotlety – zielone różyczki siekamy i mieszamy z ugotowaną wcześniej kaszą jaglaną, podsmażoną cebulą, posiekaną natką pietruszki, surowym jajkiem oraz bułką tartą, która zwiąże masę. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej (ewentualnie otrębach) i smażymy na złoty kolor.

/ 8Kaszotto ze szparagami

Obraz
© Adobe Stock

Sezon na szparagi trwa dość krótko, dlatego warto dobrze go wykorzystać. Tym bardziej, że chrupiące i smaczne pędy można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, choćby jako składnik pysznego kaszotto.

Na początku podsmażamy dwie cebule pokrojone w drobną kostkę i 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodajemy około 500 g pokrojonych szparagów. Dusimy przez 5-8 minut, po czym wsypujemy kaszę pęczak (dwie szklanki). Całość zalewamy bulionem warzywnym (potrzebujemy około litra wywaru), doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy, aż kasza stanie się miękka, a płyn odparuje. Na koniec posypujemy startym parmezanem.

/ 8Tarta z karczochami

Obraz
© Getty Images

Karczochy najsmaczniejsze są wczesnym latem i późną jesienią. Kupując je warto zwrócić uwagę na wygląd – warzywo powinno mieć ładny, zielony kolor. Najlepsze są okazy o zwartych, ciężkich i pękatych główkach, z dużymi, ciasno przylegającymi płatkami. Przed przyrządzeniem pozbywamy się łodygi i liści, aż do momentu odsłonienia zielono-żółtego kwiatostanu, który gotujemy w lekko posolonym wrzątku, z dodatkiem kilku kropli soku z cytryny, przez około pół godziny.

Po ugotowaniu karczochy doprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy. Dodajemy kremowy serek śmietankowy. Formę na tartę wykładamy ciastem francuskim, wypełniamy karczochowym farszem, przykrywamy drugim płatem ciasta, smarujemy żółtkiem i pieczemy przez pół godziny w temperaturze 200 st.

/ 8Brukselka z szynką parmeńską

Obraz
© Getty Images

Małe kapustki nie są w Polsce zbyt lubiane. Może dlatego, że przez lata nie potrafiliśmy odpowiednio przyrządzać brukselki, która źle znosi zbyt długie gotowanie – staje się wówczas gąbczasta i gorzka. Jak wyczarować z niej pyszne danie?

Szynkę parmeńską rwiemy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy brukselkę (każdą główkę należy przekroić na pół) i smażymy kolejne kilka minut, aż kapustki zbrązowieją. Dolewamy trochę bulionu warzywnego i dusimy 15-20 minut, aż do odparowania płynu. Podajemy na ciepło.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast