Gulasz z dyni
Dynia to jedno z najzdrowszych jesiennych warzyw, skarbnica białka, błonnika pokarmowego i karotenoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy przekształcających się w organizmie w witaminę A. Co ważne, nie traci swoich cennych właściwości podczas obróbki termicznej, dlatego warto ją przetwarzać np. na smaczny i pożywny gulasz.
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak bataty. Dodajemy je do cebuli podsmażonej z plasterkami marchewki, doprawiamy papryką (słodką i wędzoną), suszonym rozmarynem, solą i pieprzem. Wszystko przesmażamy, a potem dodajemy puszkę pomidorów. Dusimy 15-20 minut, pod koniec wzbogacając potrawę koncentratem pomidorowym i doprawiając solą oraz pieprzem. Warzywa muszą być miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Gulasz z dyni świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.