Nikujaga
Tym daniem japońskie kobiety zdobywają serca swoich wybranków. Prosta potrawa na bazie ziemniaków i mięsa to świetna propozycja na pożywny obiad, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.
Przygotowanie nikujaga nie jest skomplikowane. Mięso (najlepiej wołowinę) kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki, marchewkę i grzyby (np. pieczarki) – w kostkę, zaś cebulę w piórka. Mięso podsmażamy na oleju sezamowym. Dodajemy pozostałe składniki, zalewamy bulionem dashi (sprzedawany w postaci esencji, pasty, kostek lub proszku wywar z wiórków ryby bonito i wodorostów kombu) i dusimy pod przykryciem ma małym ogniu przez 10-15 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu dolewamy odrobinę sake (alkohol wytwarzany na bazie ryżu) i sosu sojowego oraz wsypujemy szczyptę cukru. Gotujemy ok. 30-40 minut, aż do znaczącego zredukowania płynu. Japoński gulasz podajemy oczywiście z ryżem.