7 pomysłów na jesienny gulasz (nie tylko z mięsa)

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Rozgrzewa i syci

Obraz
© 123RF

Ta nazwa kojarzy się przede wszystkim ze słynną węgierską potrawą jednogarnkową, jednak gulasz jest określeniem znacznie bardziej pojemnym. Możemy go przyrządzić nie tylko z mięsa, ale również warzyw czy tofu. I w każdej postaci okaże się pyszny….

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Gulasz węgierski

Obraz
© 123RF

Klasyka kuchni naszych bratanków, która narodziła się w chatach węgierskich pasterzy. Początkowo były to po prostu kawałki mięsa, usmażone na słoninie z posiekaną cebulą. Dopiero pojawienie się w Europie papryki nadało gulaszowi cenionego do dzisiaj charakteru.

Papryka, zarówno świeża, jak i sproszkowana, stanowi obowiązkowy składnik tego dania, do przygotowania którego można wykorzystać różne rodzaje mięsa, najczęściej wołowinę, którą oprószamy mąką i przesmażamy na smalcu, podobnie jak cebulę i czosnek. Dodajemy solidną porcję sproszkowanej papryki (słodkiej i ostrej), liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki, dolewamy wody i dusimy aż do miękkości, około 1,5-2 godziny. Na koniec potrawę wzbogacamy podsmażoną marchewką i pieczarkami.

/ 8Ratatouille

Obraz
© 123RF

Wegetariańska wersja gulaszu, pochodząca z Lazurowego Wybrzeża i rozpowszechniona w wielu krajach basenu Morza Śródziemnego.

Jak przygotować pyszne i aromatyczne ratatouille? Najpierw podsmażamy na oliwie pokrojone w plasterki cukinię i bakłażana, a później na tej samej patelni pokrojone w kostkę paprykę i cebulę oraz cienkie plasterki czosnku. Dodajemy pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, dusimy przez kilka minut. Później dolewamy trochę bulionu warzywnego, dokładamy cukinię i bakłażana, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i szczyptą cukru. Dusimy około 10 minut, na koniec dodając posiekane oliwki. Ratatouille świetnie smakuje z chrupiącą bagietką.

/ 8Czulent

Obraz
© 123RF

Klasyka kuchni żydowskiej. Według tradycji czulent należało przygotować dzień wcześniej, a następnie pozostawić na całą noc w rozgrzanym piecu. Obecnie rzadko posiadamy w mieszkaniu piece, jednak warto skorzystać np. z wolnowaru, ponieważ ten przysmak bardzo lubi długą obróbkę termiczną.

W naczyniu należy ułożyć warstwami podsmażoną cebulę, podgotowane ziemniaki, fasolę (np. Piękny Jaś) i kaszę (perłową lub pęczak), pokrojoną w kostkę i obsmażoną wołowinę. Każdą warstwę lekko solimy, oprószamy pieprzem, papryką słodką, kminkiem, suszonym tymiankiem i gałką muszkatołową, dodajemy też trochę czosnku przeciśniętego przez praskę. Całość zalewamy bulionem wołowym i dusimy pod przykryciem przynajmniej przez cztery godziny. Dolewamy płynu, gdy ten wsiąknie już w potrawę.

/ 8Gulasz z tofu

Obraz
© iStock.com

Twarożek z mleka sojowego od wieków stanowi podstawę jadłospisu mieszkańców Azji, w ostatnich latach zyskuje też popularność w Polsce, zwłaszcza wśród wegan i wegetarian. Tofu jest świetnym substytutem mięsa, ponieważ zawiera potężną dawkę pełnowartościowego białka, którego skład aminokwasowy jest bardzo podobny do białka zwierzęcego.

Smaczną wersję gulaszu przygotujemy z wędzonego tofu, które kroimy w kostkę i smażymy z posiekaną cebulą, po czym dodajemy pieczarki i pokojonego w plasterki ogórka, sok z cytryny, trochę wody, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusimy przez około kwadrans. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub pełnoziarnistym pieczywem.

/ 8Nikujaga

Obraz
© 123RF

Tym daniem japońskie kobiety zdobywają serca swoich wybranków. Prosta potrawa na bazie ziemniaków i mięsa to świetna propozycja na pożywny obiad, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.

Przygotowanie nikujaga nie jest skomplikowane. Mięso (najlepiej wołowinę) kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki, marchewkę i grzyby (np. pieczarki) – w kostkę, zaś cebulę w piórka. Mięso podsmażamy na oleju sezamowym. Dodajemy pozostałe składniki, zalewamy bulionem dashi (sprzedawany w postaci esencji, pasty, kostek lub proszku wywar z wiórków ryby bonito i wodorostów kombu) i dusimy pod przykryciem ma małym ogniu przez 10-15 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu dolewamy odrobinę sake (alkohol wytwarzany na bazie ryżu) i sosu sojowego oraz wsypujemy szczyptę cukru. Gotujemy ok. 30-40 minut, aż do znaczącego zredukowania płynu. Japoński gulasz podajemy oczywiście z ryżem.

/ 8Gulasz z dyni

Obraz
© Shutterstock.com

Dynia to jedno z najzdrowszych jesiennych warzyw, skarbnica białka, błonnika pokarmowego i karotenoidów, czyli silnych przeciwutleniaczy przekształcających się w organizmie w witaminę A. Co ważne, nie traci swoich cennych właściwości podczas obróbki termicznej, dlatego warto ją przetwarzać np. na smaczny i pożywny gulasz.
Dynię obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak bataty. Dodajemy je do cebuli podsmażonej z plasterkami marchewki, doprawiamy papryką (słodką i wędzoną), suszonym rozmarynem, solą i pieprzem. Wszystko przesmażamy, a potem dodajemy puszkę pomidorów. Dusimy 15-20 minut, pod koniec wzbogacając potrawę koncentratem pomidorowym i doprawiając solą oraz pieprzem. Warzywa muszą być miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Gulasz z dyni świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.

/ 8Forszmak

Obraz
© 123RF

Potrawa wywodząca z kuchni kresowej. To pożywny gulasz, który pachnie wędzonką i jest bardzo pożywny, co na pewno docenimy w jesienno-zimowe popołudnie. Podstawę dania stanowi mięso, najlepiej schab lub polędwica wieprzowa, które podsmażamy z wędzonym boczkiem , kiełbasą i cebulą. Później zalewamy bulionem i dodajemy koncentrat pomidorowy oraz obowiązkowy składnik – pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone. Niektórzy wzbogacają smak potrawy ziemniakami. Tradycyjny forszmak powinien być podany w wydrążonym bochenku chleba

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki