Sos chrzanowy zamiast masła
Od niektórych przyzwyczajeń trudno uciec. Jednym z nich jest kanapka. Pieczywo (tu też warto jasne wymienić na pełnoziarniste), ser lub wędlina, a między te warstwy oczywiście - masło, na które powinny uważać zwłaszcza osoby dorosłe...
- Dla dzieci masło jest produktem zdrowym, jednak dorośli powinni uważać na to, ile go spożywają. Nadmiar może prowadzić do podwyższenia poziomu triglicerydów i cholesterolu LDL - ostrzega Dominika Dietrich-Stefankiewicz.
- Osoby, które chcą poprawić swoje wyniki mogą zamienić ten dodatek na sos chrzanowy. Proszę jednak zwrócić uwagę na jakość chrzanu, sprawdzając jego zawartość w 100 g kupowanego produktu. Często zamiast chrzanu można kupić mieszankę z mlekiem w proszku, dodatkiem skrobi i pędów bambusa.
Jeśli już mamy dobry chrzan, zróbmy z niego smaczną pastę kanapkową. 1- 2 łyżeczki chrzanu, mieszamy z 2 - 3 łyżeczkami jogurtu naturalnego 2 proc. tłuszczu. To bardzo smaczna, zdrowa i dietetyczna alternatywa dla masła.