Owoc zamiast słodkiej bułki
Pączek czy drożdżówka to bardzo chętnie wybierane propozycje na drugie śniadanie. Niestety nie są ani zdrowe, ani fit.
- Po słodką bułkę sięgamy zazwyczaj wtedy, gdy np. w pracy dopada nas głód, a na solidny posiłek nie ma przecież czasu. Mózg sam podsuwa nam takie rozwiązanie, bo domaga się szybkiego zastrzyku energii czyli cukru. W pączku czy drożdżówce z pewnością znajdziemy go pod dostatkiem. Jednak jest to rozwiązanie, którego nie mogę polecić - szczególnie jeśli chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów. Jest jednak sposób, by mimo diety dostarczyć organizmowi upragnionego cukru. Należy zjeść owoc - podpowiada dietetyczka.
- Owoc jest bardzo słodki, zawiera cukier, ale w formie naturalnej. Organizm dostanie więc szybką dawkę energii. Tym co dodatkowo przemawia za owocem są oczywiście obecne w nim składniki odżywcze i witaminy, a także brak kwasów tłuszczowych - izomerów trans - bardzo niebezpiecznych dla naszego zdrowia, a obecnych w produktach cukierniczych.
AD/mp/WP Kuchnia