Pieczone ziemniaki zamiast frytek
Już przez sam fakt, że są tradycyjnym dodatkiem do wszelkich fast foodów, frytki kojarzą nam się z niezdrową i tuczącą żywnością. Warto jednak pamiętać, że winowajcą nie jest tu ziemniak - czyli produkt, z którego frytkę zrobiono, tylko sposób obróbki.
- 100 gram frytek z frytkownicy to aż 300 kcal. Tymczasem pokrojony na ćwiartki czy plasterki ziemniak, a następnie upieczony z przyprawami to tylko 100 kcal w takiej samej porcji - mówi dietetyczka.
- Biorąc pod uwagę, że oba dania składają się z tego samego warzywa, ta różnica jest zaskakująca. Wynika oczywiście z tłuszczu użytego do ich przygotowania. W przypadku pieczenia możemy całkowicie wyeliminować ten składnik lub użyć minimalnej ilości oliwy. Ziemniaki smażone na patelni lub przy użyciu frytkownicy, po prostu "pływają" w tłuszczu i wchłaniają go jak gąbka.