Owsianka zamiast płatków czekoladowych
Płatki z mlekiem to bardzo popularna propozycja na śniadanie. Nic dziwnego - to danie szybkie w przygotowaniu i jest lubiane przez dzieci. Niestety gotowe produkty, a tym bardziej najchętniej wybierane przez najmłodszych, czekoladowe kulki lub płatki, nie są rozwiązaniem zdrowym, ani dietetycznym.
- Zanim sięgniemy po następną porcję pomyślmy, że 100 g płatków czekoladowych to nawet 400 kcal. Jednym słowem: dużo cukru, mała wartość odżywcza - ocenia specjalistka.
- Zamiast tego przygotujmy tradycyjną owsiankę. Do mieszanki najlepiej użyć płatków owsianych, żytnich i otrębów, świeżych (lub suszonych) owoców, ziaren i orzechów. Taka porcja nie tylko jest znacznie mniej kaloryczna, ale przede wszystkim nasyci nas na długo, więc unikniemy podjadania. Zdrowa owsianka dostarcza nam jednak nie tylko energii, ale też wielu cennych składników mineralnych i witamin.