Pieczone zamiast smażonego
Schab, pierś z kurczaka, ryba... co z nimi zrobić? W wielu polskich domach odpowiedź jest oczywista - usmażyć. A jak usmażyć to oczywiście w panierce - na bogato! Większość z nas wciąż zapomina, że to najbardziej rujnujący zdrowie i urodę sposób obróbki jedzenia. A gdyby tak zrezygnować ze schematu i zamiast na patelni przygotować obiad w piekarniku?
- Warto wziąć pod uwagę następujący przykład: ryba smażona w panierce kontra ryba pieczona w folii - proponuje Dominika Dietrich-Stefankiewicz.
- Sama ryba to zdrowy, nietuczący i polecany produkt. Zawarte w niej tłuszcze to bardzo pożądane w diecie dobre kwasy wielonienasycone omega 3 i omega 6. Niestety, smażąc rybę w panierce, w głębokim tłuszczu bardzo podwyższamy jej kaloryczność. Danie staje się ciężkostrawne i tuczące. Dowód? Ryba pieczona w folii to ok. 110 kcal w 100 gramach. Taka sama porcja tej samej ryby usmażonej w panierce to już ok. 270 kcal - podkreśla dietetyczka.