Jogurt + owoce zamiast gotowego jogurtu owocowego
Skoro jesteśmy już przy naturalnym jogurcie, możemy wykorzystać go raz jeszcze. Wiele osób zdecydowanie chętniej sięga po te smakowe, szczególnie owocowe. Niestety, wbrew naszym wyobrażeniom, nie są one ani tak zdrowe (w wielu z nich stosowane są sztuczne dodatki i konserwanty), ani tak dietetyczne.
- 400-gramowy gotowy jogurt owocowy zawiera 8 - 10 łyżeczek cukru. Często stosowany jest syrop glukozowo-fruktozowy i dodatek barwników. Nie jest to więc najbardziej polecany produkt - ocenia specjalistka ds. żywienia człowieka.
- Jednak sama idea jest doskonała i warto ją stosować. Wystarczy garść świeżych lub mrożonych (w zależności od sezonu) owoców, dobry jogurt naturalny i mamy wspaniały, pełnowartościowy i naprawdę dietetyczny posiłek. Do takich dań doskonale pasują truskawki, maliny czy borówki, ale można też użyć innych owoców np. bananów.