Jogurt zamiast majonezu
Polska kuchnia bez majonezu? Brzmi nieprawdopodobnie, a jednak może się udać.
- Często słyszę od moich pacjentów, że majonezu nie da się wyeliminować z diety, bo jak bez niego zrobić nasze sztandarowe danie, czyli sałatkę jarzynową - mówi dietetyk medyczny Dominika Dietrich-Stefankiewicz z Akademii Skutecznej Diety. - Odpowiadam, że jest to możliwe. Zamiast majonezu sięgnijmy po jogurt naturalny. Nie będę oszukiwać, że smakuje tak samo. Różnica jest oczywiście wyczuwalna i dla wielu osób trudna do zaakceptowania. Dlatego proponuję stopniowe przechodzenie z majonezu na jogurt. Za każdym kolejnym razem coraz większą porcję majonezu zastępujemy jogurtem. W ten sposób znacznie łatwiej nam się będzie przestawić. Tym bardziej jeśli sobie uświadomimy, że 100 gram (czyli niewielka porcja) sałatki z majonezem to ok. 140 kcal, a z jogurtem już tylko 60 kcal. Co więcej jogurtem naturalnym możemy zastąpić nie tylko majonez, ale także śmietanę - dodaje dietetyczka.