Płatki śniadaniowe
Jeśli do przygotowania swojego ekspresowego zestawu śniadaniowego, wybierzemy produkty o jak najmniejszym stopniu przetworzenia, to faktycznie stworzymy zdrowy posiłek. Kupując gotowe płatki śniadaniowe często nieświadomie pochłaniamy jednak znaczne ilości cukru, który może być do nich dodawany w formie krystalicznej sacharozy (cukru białego, brązowego) czy syropu glukozowo-fruktozowego. W dodatku mają wysoki indeks glikemiczny. Trzeba szczególnie uważać na płatki śniadaniowe w formie różnego rodzaju kulek, kółek czy kolorowych poduszek. Te produkty przeznaczone są zazwyczaj dla dzieci, a zawierają najwięcej dodatkowych substancji - spulchniaczy, konserwantów i barwników. Ze zdrowym żywieniem ma to niewiele wspólnego. Przyjrzyjmy się więc etykiecie i zbadajmy skład. Im mniej przetworzony produkt, tym krótsza lista składników na jego opakowaniu.