Zbożowe batony
Wielu z nas wierzy, że jeśli coś jest reklamowane jako zdrowe lub sprzedawane w sklepie ze zdrową żywnością, rzeczywiście nam służy i zawiera same cenne składniki. Podobnie ma się sprawa ze zbożowymi batonami. Owszem, cześć z nich zawiera płatki pszenne, kukurydziane czy owsiane, ale też przetworzone płatki śniadaniowe. Poza tym do zlepienia tych elementów często używa się znanego już syropu glukozowo- fruktozowego. Trzeba też przyjrzeć się wartości kalorycznej produktów często postrzeganych jako dietetyczne. Batonik zbożowy będzie miał mniej kalorii niż ten zwyczajny, ale już ten zlepiony z "kulek" śniadaniowych albo zawierający inne dodatki w pełni dorówna zwykłym słodyczom pod względem wartości energetycznej. 100 g bardzo popularnego "zdrowego" batona liczy ok. 400 - 450 kcal, a czekoladowego o tej samej wadze - ok. 460 - 480 kcal.