Mieszanki przyprawowe i gotowe sosy do sałatek
Dużo gotowych sosów zawiera syrop glukozowo-fruktozowy, który pozyskuje się ze skrobi kukurydzianej. Jest on tańszy od cukru i wygodniejszy w użyciu, więc producenci ochoczo dodają go do swoich wyrobów, by polepszyć ich smak. Niestety to gorszy zamiennik cukru. Jego spożycie wiąże się z rozwojem otyłości i podwyższonym poziomem cholesterolu. Syrop zakłóca metabolizm, ponieważ spowalnia wydzielanie leptyny, czyli tzw. hormonu sytości. Poza tym sosy i dressingi obfitują w inne niezdrowe dodatki, np. tłuszcze trans czy glutaminian sodu. Ten ostatni znajdziemy też w mieszankach przyprawowych, z których szybko przyrządzamy "domowy" sos. Uważajmy na tego typu dodatki, bo potrafią zrujnować cały trud, który włożyliśmy w przygotowanie zdrowej i niskokalorycznej sałatki.