Ciastka i krakersy
Gdy raz na tydzień skusimy się na pyszną babeczkę albo kilka krakersów nie ma powodów do zmartwień. Gorzej, gdy po te przekąski sięgamy regularnie, ponieważ zawierają wyjątkowo szkodliwe tłuszcze trans. Po ich spożyciu podnosi się stężenie we krwi złego cholesterolu, a tym samym ryzyko występowania i rozwoju chorób miażdżycowych. Poza tym biały cukier i mąka nie mają w sobie ani błonnika, ani nie posiadają żadnych wartości odżywczych. Efekt po zjedzeniu słodyczy jest natychmiastowy - czujemy się najedzeni i syci. Ale częste folgowanie sobie takim zachciankom, oprócz oczywistych efektów w postaci dodatkowych kilogramów, przynosi jeszcze jedną negatywną zmianę. Chęć na coś słodkiego odczuwamy coraz częściej, jest to wynikiem gwałtownych wahań poziomu cukru we krwi. To z kolei powoduje uodparnianie się organizmu na insulinę i jest powodem problemów z pozbyciem się nadwagi.