Pietruszka z cytryną
Niedobór witaminy C w naszej codziennej diecie oznacza nie tylko słabszą odporność. Brak tego składnika oznacza słabsze wchłanianie żelaza, a więc potencjalnie - anemię. Najłatwiej przyswajalne jest żelazo hemowe, znajdziemy je jednak tylko w mięsie, które nie powinno stanowić podstawy naszej diety. Warto więc "wycisnąć" niehemowe (gorzej przyswajalne) żelazo z warzyw. Jak to zrobić? Bardzo prosto. Należy włączyć do codziennej diety bogate w ten pierwiastek warzywa - zieloną pietruszkę, szpinak, jarmuż, buraki, rośliny strączkowe, a także pełne ziarna i orzechy - i serwować je w duecie z witaminą C, która czyni żelazo niehemowe lepiej przyswajalnym. Witaminę C znajdziemy w wielu owocach i warzywach. Najłatwiej jednak skorzystać z cytryny, której sok doskonale pasuje do wszystkich warzyw.