Sernik na zimno
Doskonałą alternatywą dla lodów może też być sernik na zimno. To wymarzony deser na letnie dni - łatwy, lekki, pyszny i bardzo dekoracyjny. Do jego przygotowania potrzebujemy trzy galaretki o różnych smakach i kolorach (jeśli mamy ochotę na sernik, który ma więcej warstw - przygotujmy więcej galaretek), 30 dkg serka homogenizowanego lub delikatnego białego sera i 2 łyżeczki żelatyny. Pierwszą galaretkę i łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Gdy galaretka wystygnie, dodajemy połowę serka i dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy lekko stężeje przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki. Drugą warstwę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu galaretki i gdy ostygnie i zacznie gęstnieć wlewamy na pierwszą. Trzecią galaretkę przygotowujemy tak jak pierwszą i znów wlewamy do tortownicy. Deser jest gotowy do podania, gdy tylko ostatnia warstwa zastygnie.