7 genialnych przepisów na desery

Oto kilka rewelacyjnych deserowych propozycji na lato

Obraz

/ 7Tiramisu

Obraz
© archiwum

Oto kilka rewelacyjnych deserowych propozycji na lato.

Wbrew powszechnej opinii to najłatwiejszy deser świata. Aby go przygotować wystarczy 20 minut czasu i umiejętność ukręcenia kogla-mogla. Potrzebujemy 500g serka Mascarpone (kupimy go w każdym większym markecie), 5 żółtek, około pół szklanki cukru (najlepiej drobnego), 2 paczki podłużnych biszkoptów (kocie języczki), kawę espresso lub mocną kawę rozpuszczalną, 50 ml amaretto lub innego wyrazistego likieru (w wersji dla dzieci zrezygnujmy z alkoholu), trochę ciemnego kakao lub gorzkiej czekolady. Cukier i żółtka miksujemy przez kilka minut aż utrzemy je na kogel-mogel. Do masy dodajemy serek mascarpone i cały czas miksujemy. Do miseczki wlewamy zaparzoną i wystudzoną kawę, dodajemy do niej likier. Przygotowujemy naczynie, w którym podamy deser - najlepiej przezroczyste. Zamaczane w kawie biszkopty (tak by naciągnęły kawę, ale się nie rozpadały) układamy na dnie naczynia. Gdy mamy już całą warstwę nakładamy na nią masę z serka i jajek (jak w torcie). Na serku układamy kolejną warstwę z biszkoptów i znów
przekładamy ją serkiem.Na koniec naczynie z tiramisu przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.Przed podaniem tiramisu posypujemy gorzkim kakaem lub startą gorzką czekoladą.Podajemy mocno schłodzone.

/ 7Ciasto lodowe

Obraz
© archiwum

Nie ma wątpliwości, że z latem najbardziej kojarzą się lody. Ale zamiast podać je w pucharku czy na patyku, możemy pokusić się o zrobienie lodowego ciasta owocowego. Wykonanie tego deseru jest dziecinnie proste. Do mało zmrożonych lodów śmietankowych wkrajamy ulubione owoce - np. maliny, nektarynki, banany, jagody... (możemy zrobić mix). Jeśli lody są zbyt twarde - zmiksujmy je. Lody z owocami wlewamy do formy do ciasta - najlepiej keksu - wyłożonej folią. Folią przykrywamy także wierzch lodów i umieszczamy w zamrażalniku. Podajemy jak ciasto - krojone w grube plastry.

/ 7Krem jogurtowo-owocowy

Obraz
© archiwum

Rewelacyjne desery na upalne dni możemy zrobić na bazie naturalnego jogurtu i śmietany. Tu wersja jagodowa, ale możemy też przygotować deser na bazie truskawek czy malin. Około 50 dag jagód (lub innych owoców) myjemy i miksujemy z 1/2 szklanką cukru. Masę dodajemy do szklanki gęstego jogurtu naturalnego i chłodzimy. W tym czasie ubijamy na sztywno półtorej szklanki kremówki. Mieszamy ją z zimną masą jogurtową i wkładamy na około 2 godz. do zamrażalnika. Co jakiś czas mieszamy. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami - jagodami, ananasem, poziomkami (co kto lubi).

/ 7Orzeźwiający deser z białego sera

Obraz
© archiwum

Kolejny prosty i szybki deser na upalne dni przygotowujemy na bazie białego sera i owoców. Aby go przygotować wystarczy utrzeć 40 dkg chudego twarogu i około 10 dkg słodkiej śmietanki. Do masy dodajemy też trzy łyżki cukru i małą paczkę cukru waniliowego. Gotową masę należy włożyć do lodówki lub zamrażalnika - nie chcemy jej zamrozić tylko trochę schłodzić. W tym czasie przygotowujemy około 30 dkg ulubionych owoców - myjemy je i kroimy na małe kawałki (chyba, że są to jagody, porzeczki czy maliny, których nie musimy rozdrabniać). Schłodzoną masą tuż przed podaniem łączymy z owocami. Deser polewamy słodką śmietanką i dekorujemy całymi owocami.

/ 7Sernik na zimno

Obraz
© archiwum

Doskonałą alternatywą dla lodów może też być sernik na zimno. To wymarzony deser na letnie dni - łatwy, lekki, pyszny i bardzo dekoracyjny. Do jego przygotowania potrzebujemy trzy galaretki o różnych smakach i kolorach (jeśli mamy ochotę na sernik, który ma więcej warstw - przygotujmy więcej galaretek), 30 dkg serka homogenizowanego lub delikatnego białego sera i 2 łyżeczki żelatyny. Pierwszą galaretkę i łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Gdy galaretka wystygnie, dodajemy połowę serka i dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy lekko stężeje przelewamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki. Drugą warstwę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu galaretki i gdy ostygnie i zacznie gęstnieć wlewamy na pierwszą. Trzecią galaretkę przygotowujemy tak jak pierwszą i znów wlewamy do tortownicy. Deser jest gotowy do podania, gdy tylko ostatnia warstwa zastygnie.

/ 7Domowy sorbet

Obraz
© archiwum

Gotowe sorbety możemy kupić w niemal każdej lodziarni czy supermarkecie. Jednak przy niewielkim nakładzie pracy możemy zrobić wspaniały domowy sorbet. Te lody w wersji light możemy przygotować z soków owocowych lub samych owoców. Smak zależy od naszych upodobań. Warto pamiętać, że owoce z pestkami należy przed zmiksowaniem przetrzeć przez sito. Najlepsze sorbety powstają z samych owoców. Doskonale nadają się do tego np. arbuzy. Owocowy miąższ miksujemy. Możemy do niego dodać kilka kostek lodu. Masę wkładamy do zamrażalnika i często mieszamy. Sorbet nie powinien być tak mocno zmrożony jak tradycyjne lody. Gotowy deser podajemy kilka chwil po wyjęciu z zamrażalnika - w pucharkach, wysokich szklankach ze słomką, lub wydrążonych owocach, np. połówkach pomarańczy.

/ 7Mrożona terrine

Obraz
© archiwum

Ten irlandzki deser doskonale nadaje się jako zwieńczenie eleganckiego obiadu. Niestety wymaga trochę czasu i pracy, gdyż oparty jest na bezach, a ich przygotowanie to trudna sztuka. Możemy jednak ułatwić sobie zadanie kupując gotowe bezy. Bardziej ambitni mają przed sobą pieczenie ciastek. Do ubitych na sztywno piany z 4 białek dodajemy po 100 gram cukru białego i brązowego. Ubijamy do czasu gdy masa będzie gęsta i błyszcząca. Masę wykładamy łyżką - tworząc bezy - na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 140 stopni przez półtorej godziny. Gdy bezy wystygną kruszymy na kawałki. W między czasie ubijamy na sztywno 300 ml zimnej kremówki. Do śmietany dodajemy pokruszone ciastka. Krem przekładamy do wyłożonej papierem formy do keksu i wygładzamy wierzch. Terrine wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Przed podaniem kroimy na grube plastry. Przed podaniem polewamy sosem Irish Coffee, czekoladowym, kawowym lub malinowym - według uznania. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce