Kontroluj indeks glikemiczny
Odczuwanie głodu jest związane ze stężeniem glukozy (cukru) we krwi. Kiedy jej poziom spada, mamy ochotę coś zjeść. W ciągu dnia najlepiej wybierać produkty spożywcze, które uwalniają glukozę w mniejszych ilościach przez dłuższy czas, czyli produkty o niskim indeksie glikemicznym. Po ich spożyciu poziom cukru we krwi jest stabilny i dłużej nie odczuwamy głodu.
Do produktów o niskim indeksie glikemicznym należą między innymi: razowe makrony przygotowane al dente, brązowy i dziki ryż, pełnoziarniste pieczywo, pataty, surowa marchew, owoce cytrusowe, warzywa zielone i cebulowe, pomidory, orzechy ziemne. Produkty, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym to z kolei np.: wysokooczyszczone (białe) pieczywo i makarony, słodycze, gotowane i pieczone ziemniaki, buraki, gotowana marchew, banan, ciasto ryżowe, gotowany biały ryż.
WEŹ UDZIAŁ W ŚWIĄTECZNYM KONKURSIE!