Sałatka ze szpinakiem
Składniki: podwójna pierś kurczaka, 400 g liści młodego szpinaku, 12 pomidorków koktajlowych, 100 g sera feta, garść pestek słonecznika, sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, czosnek granulowany, 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka miodu, olej.
Przygotowanie: kurczaka opłucz, oczyść, podziel na mniejsze kawałki. Natrzyj olejem, przyprawami i odstaw na 30 minut do lodówki. Po tym czasie usmaż mięso na patelni lub zgrilluj. Szpinak opłucz, odsącz z nadmiaru wody i przełóż do dużej miski. Dodaj przekrojone na pół pomidorki i pokruszony ser. Pestki podpraż na suchej patelni. Z oliwy, soku z cytryny i miodu przygotuj sos, dopraw go solą i pieprzem. Kurczaka pokrój w paski, dodaj do miski. Wymieszaj. Całość polej sosem i posyp słonecznikiem.