Aromatyczny kurczak z pomarańczą i rozmarynem
Składniki: cały kurczak, pół kostki masła, 2 duże pomarańcze, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, kilka gałązek rozmarynu, łyżka suszonego rozmaryny, 3 łyżki miodu.
Przygotowanie: kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z masłem, solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Oddziel skórę na piersiach i udach. Tak powstałe „kieszonki” wypełnij masłem ziołowym. Masło umieść także w kurczaku. Pomarańcze wyszoruj, pokrój na ćwiartki i włóż do wnętrza kurczaka. Wierzch nasmaruj miodem. Włóż do naczynia żaroodpornego, obłóż świeżym rozmarynem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec przez 1 godzinę i 50 min. Co jakiś czas polewaj kurczaka powstałym płynem. Po upieczeniu wyciągnij kurczaka z naczynia, połóż na talerzu, nakryj folią aluminiową i odstaw na 10 min.